STRANCI POLUDELI ZA SRPSKIM BANJAMA: Na OVOJ popularnoj destinaciji apartmani koštaju svega 10 €, a ne dolaze samo zbog lečenja

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Sokobanja je nesumnjivo jedna od najlepših i najposećenijih turističkih destinacija u našoj zemlji. Za nju mnogi kažu da je skriveni dragulj smešten u jugoistočnom delu Srbije, okružen planinama i netaknutom prirodom.

STRANCI POLUDELI ZA SRPSKIM BANJAMA: Na OVOJ popularnoj destinaciji apartmani koštaju svega 10 €, a ne dolaze samo zbog lečenja
vikipedija/Sokobanja

Ovo malo banjsko mesto, sa svojom bogatom istorijom i termalnim izvorima, postalo je poznato kao destinacija koja pruža mir, opuštanje i blagodeti za zdravlje, a osim domaćih turista, sve više stranaca je posećuje.

Sokobanju je posetilo skoro 40.000 turista u prvih pet meseci prošle godine, a slika sa terena govori da se u ovom trenutku traži mesto više. To ni ne čudi, imajući u vidu da su cene smeštaja za svačiji džep.

Sokobanja je udaljena od Beograda oko 220 kilometara, odnosno oko dva sata i 30 minuta vožnje kolima. Posetioci ovde vrlo često dolaze zbog netaknute prirode, slapova brze, čiste vode koji se spuštaju poput galopirajućeg vodopada niz strme stene i litice, čistog vazduh i bogate istorije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

STRANCI POLUDELI ZA SRPSKIM BANJAMA: Na OVOJ popularnoj destinaciji apartmani koštaju svega 10 €, a ne dolaze samo zbog lečenja Printscreen/RTS

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Stranci poludeli za Sokobanjom, dolaze i zbog lečenja i zbog rekreacije

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ono po čemu je, zapravo, najpoznatija jeste po termalnim izvorima lekovite vode i termomineralnog blata koje se koristi za terapiju i lečenje određenih zdravstvenih stanja. Voda iz ovih izvora obiluje mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, sumpora i drugih elemenata koji imaju blagotvorne efekte na kožu, mišiće i disajne puteve.

Zahvaljujući ovim lekovitim svojstvima, banja je posebno pogodna za tretiranje reumatskih problema, kožnih bolesti, ali i respiratornih tegoba. Posebno je poznata po lečenju dece sa respiratornim problemima.

Već godinama se ova banja ističe među banjama u Srbiji, a naročito je interesantna strancima, koji čak dolaze i samo da uživaju u prirodnim lepotama.

Neka od oboljenja koja se leče u ovoj banji su:

Bolesti disajnih puteva

Stanje posle povrede
Oboljenja nervnog sistema
Reumatski problemi
Sokobanja poznata i po mnogobrojnim aktivnostima

Planinarenje, biciklizam i pešačenje kroz prelepe pejzaže pružaju jedinstveno iskustvo povezivanja sa prirodom, i to je ono po čemu je Sokobanja, takođe, poznata i po čemu se izdvaja od drugih banja u Srbiji.

STRANCI POLUDELI ZA SRPSKIM BANJAMA: Na OVOJ popularnoj destinaciji apartmani koštaju svega 10 €, a ne dolaze samo zbog lečenja Printscreen/Facebook
 

Posetioci Sokobanje imaju i priliku da uživaju u bogatom kulturnom nasleđu ovog regiona. Folklorne manifestacije, tradicionalni događaji i lokalna kuhinja omogućavaju upoznavanje sa srpskom kulturom i običajima. U blizini banje nalaze se i kulturno-istorijski spomenici, poput manastira i tvrđave, koji predstavljaju još jedan interesantan aspekt ove destinacije.

Tu je i širok spektar izletišta koje vredi posetiti. Najpoznatije i najposećenije je Leptarija, koje je od centra udaljeno oko dva kilometra. Za svaku preporuku su pešačke ture, koje obično kreću od centra grada do istorijskog dela, biciklizam, pecanje i planinarenje, a to je što ovu turističku atrakciju posebno ističe među banjama u Srbiji.

Smeštaj u Sokobanji od 20 evra

U Sokobanji posetiocima je na raspolaganju više vrsta smeštaja, od luksuznih hotela do tradicionalnih seoskih kuća. Gostoprimljivost lokalnog stanovništva doprinosi osećaju dobrodošlice i topline koji se oseća tokom boravka u ovom mestu.

Smeštaj u Sokobanji kreće se od 20 evra u apartmanima. Kolibe koje nude i doručak kreću se oko 30 evra. Prenoćište u vilama sa bazenom i drugim rekreativnim uslugama kreće se oko 50 evra po smeštajnoj jedinici. Hoteli koštaju oko 100 evra po osobi, a u ovaj iznos, uglavnom, uključen je i doručak i mogućnost korišćenja fitnes i velnes centra.

Za 24 evra evra u Sokobanji moguće je iznajmiti apartman od 40 kvadrata. Ovaj smeštaj ima spavaću sobu, kuhinju, dnevnu sobu i kupatilo, terasu, a cena važi samo za jednu osobu. Za svaku narednu osobu koja bi boravila u ovom apartmanu, cena je za dva evra viša.

Smeštaj u vili sa bazenom za jednu osobu košta 50 evra, dok je za dve osobe samo tri evra više. Ovo je faktički apartman u velikoj vili, a bazen je zajednički za sve posetioce smeštajne jedinice. Apartman ima zasebnu kuhinju, sobu i kupatilo kao i terasu, a domaćin nudi i besplatan parking.

Za razliku od prethodnog tipa smeštaja hotelski smeštaj je znatno skuplji, ali i nudi mnogo više. Prema aktuelnoj ponudi jednog hotela noćenje za jednu osobu iznosi 100 evra, dok je za dve osobe oko 180 evra.

Cifra je manja i ukoliko se smeštaj uzima na više dana, pa tako, recimo, pet noćenja za dve osobe ukupno iznosi 500 evra. U ovu cenu uključen je i doručak i besplatan parking, a boravak i jednog deteta je besplatan.

(Blic)

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading