MANASTIR SVETE PETKE U STUBLU Ima „noćne čuvare“, dve monahinje koje su umrle pre 4-5 vekova (VIDEO)

Lepote Srbije

21:30

Turizam 0

Manastir Svete Petke pripada žičkoj eparhiji i nalazi se 11 km severno od Vrnjačke Banje na obroncima Gledićkih planina u selu Stubal kod Kraljeva i pripada opštini Kraljevo.

MANASTIR SVETE PETKE U STUBLU Ima „noćne čuvare“, dve monahinje koje su umrle pre 4-5 vekova (VIDEO)
Printscreen/Instagram

Jedan od najvećih verskih simbola Vrnjačke Banje nesumnjivo predstavlja manastir Svete Petke, koji je udaljen 11 kilometara od grada, u selu Stubal. Do njega se dolazi putem koji vodi u selo Ugljarevo preko Zapadne Morave.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bojan Stankovic 🥃🏖️🗻🌏 (@bojan_stankovic_bs)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Manastir je zanimljiv ne samo na osnovu njegove istorije već i na osnovu propratnih sadržaja koji se nalaze u njegovoj okolini. Na osnovu predanja, selo Stubal je dobilo naziv prema četvorougaonom kamenu koji podseća na stub, a za koji se veruje da je čudotvoran. Narod kamen i dalje koristi za lečenje reume, glavobolje, zubobolje. Taj kamen se nalazio u oltaru stare crkvice i jedino je što je od nje ostalo. Vlasnik livade na kojoj se kamen nalazio na tom mestu podiže crkvu daščaru, a 1974. godine ovde je podignuta kapela posvećena Svetoj Petki.

U ovom manastiru se čuva pokrov Svete Petke, a izgrađen je i Biblijski park, kojem se nalazi replika najvećih hrišćanskih svetinja. Ovde možete naići na veštačku Golgotu, Hristovu grobnicu sa velikom pločom na ulazu, Pećinu rođenja, dve kamene ploče sa 10 Božjih zapovesti i umanjenu maketu planine Sinaj ili Mojsijeve gore. 

 

Na početku izgled manastira bio je veoma skroman. Uz postojeću crkvu daščaru, kao i novosagrađenu crkvu, bilo je par trošnih kućica i jedna česma. U početku manastir je bio muški. Manastir je postao ženski 1989. godine, kada je starešinstvo povereno monahinji Mariji (Petrović), a duhovno rukovođenje protosinđelu Stefanu (Đorđeviću). Od 1999. godine manastir je počeo brže da se razvija. Srušene su stare kućice i sav prostor ispred crkve je uređen. Na crkvi je dograđen zvonik, a crkva je u potpunosti renovirana. Put do manastira je asfaltiran. Pre nekoliko godina manastir je dobio na dar iz grada Jašija pokrov svete Petke sa jastučnicom. Od tada, svakog petka u 17. časova, služi se Moleban i iznosi pokrov radi celivanja.

 

 

Čudo — Manastir Svete Petke u Stublu ima „noćne čuvare“. To su dve monahinje koje su umrle pre 4-5 vekova. Dva kostura su zemni ostaci dveju monahinja koje su bile žiteljke manastira, a postoji pretpostavka da su bile i dve drugarice ili dve sestre.
Sveti kamen — Sveti kamen nalazi se pod krovom osmougaone kupole, koja je posvećena Svetoj Petki. Sveta Petka se slavi 27. oktobra po novom kalendaru. Mesto gde se nalazi kamen naziva se „Kapela Svetog kamena“. Kapela je samo pokloničko mesto, u njoj se ne vrše bogosluženja. Ovaj kamen je veoma posećen i dosta ljudi dolazi jer veruje da Bog čini čuda preko ovog kamena.
Pokrov Svete Petke — 1998. godine manastir Svete Petke u Stublu dobilo je na poklon jastučnicu na kojoj je počivala glava Svetiteljke. Sledeće godine, manastir je dobio na poklon pokrov u kome je počivalo telo svetiteljke. Pokrov se iznosi svakog petka u 17 časova radi celivanja.
Moleban Svete Petke — Svakog petka u 17 časova u manastiru se služi Moleban. Tada se pominju sva imena za žive i upokojene, koje prisutni narod ostavlja. Na kraju narod prolazi ispod raširenog pokrova sa verom i molitvom Svetoj Petki. Molebni kanon se služi i na dan Svete Petke, koja se slavi 8. avgusta, kao i na Dan Prepodobne materi Paraskeve, koja se slavi 27. okotobra.

Izvor: bookaweb, vikipedija

Komentari(0)

Loading