SKI LIFT SA KAPACITETOM OD 800 MESTA Srbija dobija još jedno moderno skijalište i to na krovu Šumadije

J. K.

19:13

Turizam 1

Nikad kao u doba pandemije korona virusa nije skočilo interesovanje za turističke lokalitete u Srbiji.

SKI LIFT SA KAPACITETOM OD 800 MESTA Srbija dobija još jedno moderno skijalište i to na krovu Šumadije
Rina

 

Ispostavilo se da i naša zemlja ima i može mnogo toga da ponudi i tokom letnje, ali i tokom zimske sezone. Kopaonik, Zlatibor, Zlatar, Tara i Golija mnogima su poznati, ali po svemu sudeći naša zemlja dobiće još jedan moderno opremljen planinski centar. Savremeno skijalište biće u narednim godinama izgrađeno na Rudniku, a prema studiji ski - kompleksa na krovu Šumadije ukupna vrednost čitavog poduhvata koji uključuje troškove projektovanja i izgradnje centra iznosi 4,8 miliona evra.

"Žičara, odnosno ski-lift trebalo bi da bude dugačak 368 metara i sa kapacitetom od 600 do 800 skijaša na sat i, prema studiji, visinska razlika koja se savlađuje je 78 metara. Samo površni osvrt na sve planirano izaziva pravi užitak jer predloženi koncept obuhvata sadržaje koji bi ga učinili vanredno atraktivnim: rekreativno skijanje, poligon za početnike, ali i za veće poklonike zimskih sportova i čarolija - adrenalinski spust, bob na šinama, avantura park, zip-lajn", saopšteno je iz Opštine Gornji Milanovac.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Takođe, predviđen je sistem veštačkog osnežavanja i tzv. fabrike snega koji bi omogućio pravljenje snega i kada su dnevne temperature iznad 0 stepeni i nesmetano skijanje u periodu decembar-februar. U studiji je naglašena pristupačnost i dobra saobraćajna povezanost Rudnika sa bližom i daljom okolinom što bi doprinelo valorizaciji turističkog proizvoda.
„Skijanje će biti na mestu nekadašnjeg skijanja, od Srednjeg Šturca nadole ka tzv. „Prevojima”. Realizaciju bi smo mogli da očekujemo za neke dve godine otprilike, to će podići nivo kvaliteta turizma i ucrtati Rudnik na mapu najboljih planinskih centara i u ovom regionu a i u Srbiji”, rekao je predsednik Saveta Mesne zajednice Rudnik, Milovan Nikolić.

Najavom i još uvek samo mogućom izgradnjom zadovoljni su i meštani. Stanovnica Rudnika, Ivana Ilić kaže da je svaki pomak dobar, a da bi skijalište i izgradnja zimskog kompleksa promenila „krvotok Rudnika”.

Kad bolje pogledam, nijedna planina u Šumadiji nema skijalište po meri svih onih koji dođu, borave i odsedaju. Ni Bukulja ni Kosmaj ni Ovčar. Nadajmo se da će Rudnik biti prvi bez obzira što je nekada ovde bilo skijalište. Ipak, ta vremena su iza nas i treba gledati samo napred”, poručuje Ilićeva.

Studiju razvoja skijališta Rudnik radilo je Javno preduzeće „Skijališta Srbije”.

Komentari(1)

Loading
Sindjelic

06.02.2022 10:51

Pozivamo "Skijalista Srbije" da na planini Kukavici, koja je sa najvecom kolicinom snega tokom godine, izrade studiju i postave zicare jer postoji staza kojom se sedamdesetih godina skijalo, postoji i planinarski dom i hotel Vlaina koji je u odlicnom stanju a stoji godinama ne iskoriscen a tu je i Vucije i jedna od prvih hidrocentrala u Srbiji. Informacije mozete dobiti i od PSD "Kukavica" koje voli i cuva ovu planinu. Vlasinsko jezero takodje raj za skijanje a dinar niste ulozeli. Molimo predsednika Srbije da se zauzme za nase predloge, i mi hocemo da radimo i mi hocemo da jedemo hleb i nasa deca imaju pravo na zivot, skoro sva skijalista ste i nasim parama gradili u Sumadiji. Sta je sa ravnomernim razvojem Srbije. Ulozite samo stoti deo od onoga sto ste ulozili u Sumadiji i vrati ce se zivot u opustela sela juzne i istocne Srbije. MOLIMO VAS!