DRAGULJ SRPSKE ISTORIJE Jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i građevina koja pripada takozvanoj „Moravskoj školi“

J. K.

14:14

Turizam 0

Manastir manasija zadužbina je despota Stefana Lazarevića, sina kneza Lazara i kneginje Milice.

DRAGULJ SRPSKE ISTORIJE Jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i građevina koja pripada takozvanoj „Moravskoj školi“
Shutterstock

 

Despot Stefan želeo je da za života izgradi svoj mauzolej, a radovi na osnivanju manastira počeli su 1407. godine.  Veliki zidovi utvrđenja sa kulama po kojima je poznat, monumentalna crkva Svete Trojice, trpezarija, monaške ćelije, možda čak despotova rezidencija, završene su 1418. godine. Despot je manastir obdario zemljom, vinogradima, dragocenim ikonama, liturgijskim posudama, knjigama i doveo u njih obrazovane monahe.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Manastir se razvio u važno kulturno središte zahvaljujući Despotovim naporima i književnim i skriptorskim aktivnostima svog bratstva. Godine 1427. despot Stefan je umro i kako je preneo njegov biograf, Konstantin Filozof, položen je u crkvu Svete Trojice u manastiru koji je osnovao.

Godine 2006., tokom arheoloških iskopavanja, u jugozapadnom delu crkve otkrivena je grobnica u kojoj je počivao despot Stefan. Iz letopisa se saznaje da je 1456. godine bio veliki požar koji je uništio deo manastira, a 1458. godine zauzeli su ga Turci, koji su ga koristili kao odbrambeno mesto.

 

Od početka 18. veka, manastir je bio u granicama austrijskih teritorija, i od tada su počeli restauratorski radovi, prvo na crkvenoj priprati koja je srušena eksplozijom baruta tokom turske okupacije. Dok su tokom celog 19. veka preduzimane različite restauracije, većina sistematskih radova obavljena je od sredine 20. veka. Popravljeni su zidovi utvrđenja, kao i najviša kula-Despotova kula. Ona je jedna od najprepoznatljivijih obeležja manastira Manasije.

Ali sem kulturnog i istorijskog značaja manastira, skladne arhitekturei ostataka monumentalnog utvrđenja, ono što Manasiju svrstava u vrh srednjovekovnih dragulja jeste njen živopis.

Živopis Manasije spada u red najvećih dometa srpskog srednjovekovnog slikarstva. Od očuvanih fresaka najzanimljivija je ktitorska kompozicija na zapadnom zidu glavnog dela crkve na kojoj despot Stefan drži u jednoj ruci povelju a u drugoj model manastira. Na toj fresci je on u vladarskim odorama sa vladarskim insignijama.

Despot Stefan, aristokrata zavidnog obrazovan, kosmopolita sa dobrim poznavanjem umetnosti, doveo je najiskusnije vizantijske slikare. Slikali su u Resavi freske izuzetne lepote, aristokratske elegancije, bogate palete, sa finom duhovnom porukom – elitističkom po svojoj pripadnosti jer su naslikane po pravilima samog despota Stefana, predstavnika duhovne i društvene elite. U srpskoj Moravi, u kneževini Despota Stefana Lazarevića, stvorena je duhovna i umetnička atmosfera što čini manastir jednim od najlepših srpskih manastira koji morate posetiti.

Manastir Manasija na mapi:

Komentari(0)

Loading