NEVEROVATNO ČUDO U SRPSKOM MANASTIRU Većinu fresaka Turci su oskrnavili, ali kada su stigli do ove desilo se ono čega su se najviše bojali!

J. K.

17:12

Turizam 0

Na svega 140 kilometara od Beograda, unutar visokih zidina nalazi se spomenik i hram srpske srednjovekovne kulture, manastir Manasija.

NEVEROVATNO ČUDO U SRPSKOM MANASTIRU Većinu fresaka Turci su oskrnavili, ali kada su stigli do ove desilo se ono čega su se najviše bojali!
Shutterstock

 

Manastir Manasija sazidan je i podignut, početkom 15. veka, od strane Stefana Lazarevića i od tada je kulturni epicentar države, budući da je Stefan baš na ovom mestu osnovao čuvenu Resavsku školu.

Čuvena resavska škola, bila je radionica u kojoj se radilo na prepisivanju pisanih dela, kao i prevođenju, a opstala je sve do 15. i 16. veka. Resavsku školu činili su monasi, koji su se u manastir Manasija uselili odmah posle njene izgradnje, koja je okončana 1418. godine, a njihova dela naširoko su važila za pouzdane izvore informacija.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Izgradnja ove svetinje započeta je 1407.godine, a završena je 1418. Kako se manastir nalazi pokraj reke Resave, tako je dobio i drugo ime - manastir Resava, a arhitektonski uzori za gradnju bili su Ljubostinja i Ravanica.

Crkva koja se nalazi u manastirskom naselju posvećena je Svetoj Trojici, a živopis koji se svrstava u najlepše u celoj Srbiji radili su najbolji solunski majstori.

Ostalo je zabeleženo da su Turci, osvojivši Manasiju, “svetiteljima poizbadali oči, zidove izgrebli i veliku skarednost pričinili”. Ali, kad su došli do freske Arhangela Mihaila u nameri da unište njegov lik, on se, veli predanje, ukazao pred njima, pa su Turci uplašeni od onoga što vide, odustali od skrnavljenja. Otud je jedan od očuvanih likova na freskama upravo lik arhangela Mihaila.

 

Komentari(0)

Loading