MANASTIR SAGRAĐEN OD STRANE UČENIKA ĆIRILA I METODIJA Replika Bogorodičine ikone sa Atosa nalazi se u ovoj svetinji!

J. K.

16:01

Turizam 0

Hram manastira Mesića posvećen je rođenju Svetog Jovana Krstitelja, vekovima je bio muški, a 1952. godine postaje ženski manastir.

MANASTIR SAGRAĐEN OD STRANE UČENIKA ĆIRILA I METODIJA Replika Bogorodičine ikone sa Atosa nalazi se u ovoj svetinji!
Shutterstock

 

U jugoistočnom delu Banata, gde ogranci šumovitih Karpata prelaze u Panonsku niziju, u dolini, leži manastir Gore Mesićke, nazvan manastir Mesić, po istoimenom potoku koji izvire pod Crnim vrhom i protiče pored manastira.

O postanku ove svetinje postoje dva predanja. Prvo, starije, predanje kaže da je manastir sagrađen u prvoj polovini 11-og veka, tačnije 1033. godine od strane učenika Svetog Kirila i Metodija.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Drugo predanje govori da je manastir po dozvoli srpskih careva osnovao sveštenomonah Arsenije (Bogdanović) koji je došao iz Svete Gore Atonske, iz manastira Hilandara 1225. godine, kada ga je Sveti Sava i postavio za igumana ovog manastira.

Međutim, pri restauraciji hrama nakon Drugog svetskog rata došlo se do novih saznanja i zaključka da je najtačnije i najverodostojnije ono predanje koje zastupaju istoričari K. Fesler, G. Fejer i Pič da su manastir Mesić osnovali sledbenici Svetog Kirila i Metodija u 11-om veku, a da je sveštenomonah Arsenije (Bogdanović) mogao samo da ga obnovi i duhovno ojača.

Manastir je rušen u nekoliko navrata 1716. i 1788. od strane Turaka ali i ubrzo obnavljan, drugi put trudom vršačkog episkopa Josifa Jovanovića Šakabente, kao i u zemljotresu 1892. godine kada je najviše oštećenja u manastirskom kompleksu imala sama crkva.

U hramu manastira Mesića nalazi se čudotvorna ikona Presvete Bogorodice. To je u stvari novija ikona, naslikana po uzoru na čuvenu, drevnu Bogorodičinu ikonu „Dostojno jest“, koja se nalazi u Kareji na Svetoj Gori Atonskoj. Mesićka ikona „Dostojne jest“ potiče iz 1803. godine. Ko je naslikao ovu ikonu, kako i kada je preneta u ovaj manastir, nije poznato, samo se zna da Presveta Bogorodica preko nje projavljuje svoju čudotvornu silu, pomažući svima koji joj sa verom prilaze.

 

Manastir Mesić na mapi: 

 

 

Komentari(0)

Loading