JEDAN OD NAJPOSEĆENIJIH LOKALITETA NA ZLATIBORU U porti ove brvnare videćete nešto jedinstveno što ne možete bilo gde drugo!

J. K.

18:56

Turizam 0

Zlatiborski kraj bogat je kulturno-istorijskim spomenicima, a posebno mesto zauzima i ova autentična crkva brvnara u Jablanici.

JEDAN OD NAJPOSEĆENIJIH LOKALITETA NA ZLATIBORU U porti ove brvnare videćete nešto jedinstveno što ne možete bilo gde drugo!
Printscreen

 

Na samo 25 kilometara od samog centra Zlatibora, nalazi se maleno selo Jablanica, u njemu će vas dočekati mala crkva brvnara posvećena Presvetoj Bogorodici koju su neimari gradili u prvoj polovini 19. veka. Ovaj neotkriveni planinski biser još uvek živo svedoči o prošlosti i bogatoj srpskoj istoriji.

Ova crkva brvnara pripada drvenim hramovima manje vrste širine. Jedno je od najposećenijih lokaliteta na Zlatiboru, jer se nalazi u debelom hladu borove šume i predstavlja idealno mesto za rekreaciju i odmor od gradske buke i svakodnevnih obaveza. Međutim, ovde nije samo reč o kulturnom spomeniku već o živom duhovnom jezgru, u kom je očuvan i obnovljen liturgijski život.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U porti jablaničke crkve može se videti i nešto jedinstveno, čega nema pri drugim zlatiborskim bogomoljama. U pitanju su rodovske drvene trpeze, poznate kao sobrašice, koje najbolje svedoče u jedinstvenom običaju i duhovnoj praksi ovog zlatiborskog sela.

Sobrašice su nastale, u duhu ranohrišćanskih agapa-zajedničkih večera ljubavi, tako što su služile za okupljanje vernika tri puta u toku godine, i to na praznike Petrovdana, Preobraženja i Pokrova Bogorodičinog. Tokom ovih praznika, u sobrašicama se služila hrana, koju su pripremale domaćice iz kuće vlasnika sobrašice, i to obavezno posna jer se i posle pričešća, istoga dana, na rodovskim trpezama, upražnjavao post.

U njenom središtu se nalaze carske dveri, delo poznatog slikara, dok se u crkvi nalazi ukupno 27 ikona, od kojih su četiri prestone, a sve su dar verujućeg naroda.

Crkva u Jablanici na mapi: 

Komentari(0)

Loading