UŠUŠKAN NA OBRONCIMA KOSMAJA Na spoljnom zidu manastira, usled vremenskih prilika pojavio se lik Presvete Bogorodice!

J. K.

13:12

Turizam 0

Manastir Tresije je pravoslavni muški manastir koji pripada Eparhiji šumadijskoj Srpske pravoslavne crkve.

UŠUŠKAN NA OBRONCIMA KOSMAJA Na spoljnom zidu manastira, usled vremenskih prilika pojavio se lik Presvete Bogorodice!
shutterstock

 

Planina Kosmaj se nalazi u okolini Mladenovca i na 626 metara nadmorske visine, druga je najniža planina u Srbiji, posle Avale. Naziv je dobio od keltske reči „cos“ što znači šuma i stare indoevropske reči „maj“ što je značilo planina. Kosmaj ima tri vrha: Mali, Goli i Rutavi vrh i ima preko 95 izvora zdrave vode.

shutterstock

Crkva je posvećena svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu. Naziv Tresije je dobio po potoku koji izvire pored manastira.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Osnivanje manastira Tresija na Kosmaju, pripisuje se despotu Stefanu Lazareviću. Međutim, najverovatnije da je manastir nastao još krajem 13. veka ili početkom 14. veka, u vreme kralja Dragutina, a da je obnovljen u vreme despota Stefana, početkom 15. veka.

shutterstock

Na spoljnom zidu manastira, usled vremenskih prilika, pojavio se, kako kažu meštani, lik Bogorodice. Bilo je potrebno nekoliko godina da ovo delo nastane. Da li je ovo igra prirode ili je nešto drugo u pitanju, procenite sami.

shutterstock

Manastir je rušen i obnavljan više puta. Prva obnova po dolasku Turaka bila je 1709. godine kada ga je obnovilo bratstvo Manastira Rakovica. Srušen je ponovo krajem 18. veka i obnovljen 1936. godine. Tada je počela izgradnja konaka ali je Drugi svetski rat to prekinuo i kasnije je kamen utrošen na izgradnju hotela Hajdučica.

shutterstock

Pod pokroviteljstvom manastira održavaju se manifestacije Pod lipama manastira Tresije i Dani Milovana Vidakovića.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Treasure of Serbia (@treasure_of_serbia)

Starešine manastira bili su: Gavrilo Milovanović (1947—1950), Epifanije Bogosavljević (1950—1972), Jovan Maričić (1972—2020).

 

Manastir Tresije na mapi:

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading