ŽELITE DA POSETITE ALPE? Imamo rešenje za VAS, krenite do Bora i zastanite nad bajkovitom dolinom Velikog krša

Jelena Vamović

18:00

Turizam 0

Kada stignete do prevoja Cepe nedaleko od Bora i ugledate veličanstvene testeraste vrhove Velikog krša koji se dižu iznad bajkovite zelene kotline nećete više pomisliti na Alpe.

ŽELITE DA POSETITE ALPE? Imamo rešenje za VAS, krenite do Bora i zastanite nad bajkovitom dolinom Velikog krša
shutterstock

 

Veliki krš na 1148 metara nadmorske visine veličanstveni je planinski greben koji se nalazi na oko 10 km od grada Bora. Kao jedan od ogranaka južnih Karpata, pripada grupi planina Karpatskog predela u istočnoj Srbiji. Prema vremenu postanka spada u grupu najstarijih planina u Srbiji jer je sačinjen od kamena koji se prvi ohladio na mladoj užarenoj planeti Zemlji.

Veruje se da taj sloj star 277 miliona godina  tokom kasnijih strahovitih tektonskih promena koje su cepale gornje slojeve Zemljinog omotača kao sečivo izbio na površinu, postajući hrid praistorijskog mora. Zato danas na visinama većim od 1.000 metara Velikog Krša i moćne gromade Stola naspram njega, naučnici nalaze fosile morskih praživota.

Veliki krš ume da zavara optičkim iluzijama da se može brzo i lako preći. Za taj poduhvat je potrebna izuzetna psihofizička kondicija i dobre pripremljenost, jer odmah posle prvih nekoliko stotina metara lako prohodne ravne staze ona naizmenično strmo ponire i uzdiže se, prolazeći kroz gusto žbunje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Polazna tačka za uspone ka Kršu je prevoj Cepe na putu BorGornjane. I do Stola i do Krša potrebno je odvojiti između 3 i 4 časa za uspon i povratak zajedno, zavisno od dužine ostanka gore. Baš iz tog razloga što je ukupan uspon podeljen na dve sekcije, ovo je idealna destinacija za planinarenje sa decom.  Nije potrebno nositi veliku količinu vode i okrepe, jer ste u svakom trenutku na najviše sat i po nizbrdo od polazne tačke.

Veliki krš na mapi:

 

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading