PLANINA KOJA IMA OBLIK TRAPEZOIDA Izuzetno atraktivna, privlači veliki broj planinara i izletnika (VIDEO)

Lepote Srbije

12:00

Zanimljivosti 0

Stol je planina u istočnoj Srbiji udaljena 16 km severno od Bora, pripada opštini Bor i Borskom okrugu u regionu koji je poznat i pod imenom Timočka Krajina.

PLANINA KOJA IMA OBLIK TRAPEZOIDA Izuzetno atraktivna, privlači veliki broj planinara i izletnika (VIDEO)
Printscreen/Instagram

Do njega se dolazi asfaltnim putem iz Bora koji prolazi kroz naselje Krivelj, iz čijeg centra put skreće pravcem gde postoji saobraćajna oznaka za Vlaole i Majdanpek. Ovim putem dolazi se na raskrsnicu iza Velikog krša, koja se naziva Cepe. Od ove raskrsnice, putem prema Bučju, dolazi se do druge raskrsnice gde makadamski put odvaja uzbrdo, kraj kuće na toj raskrsnici. Odatle, markiranim prečicama, dom je udaljen 40 minuta hoda.

Vrh planine Stol nalazi se na nadmorskoj visini od 1.156 m. Planina obiluje atraktivnim alpinističkim terenima i lepim prostranim livadama bogatim lekovitim travama.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Stol je u užem smislu izdvojeni celoviti masiv na kružnom prostoru prečnika oko 3 km. Ovaj kružni prostor sužava se prema jugu, te je tu pristupačan za penjanje, dok se od zapada do severa oivičena strmina završava okomitim stenama, koje su interesantne za alpiniste, te je ovaj deo prostora jedno od njihovih omiljenih vežbališta. Vršni greben pruža se na pravcu sever-jug, uzdižući se u najviši vrh na samom severu.

Masiv Stola izgrađen je od granita, kristalastih škriljaca i liskunovitog peščara u podini, nad kojima je krečnjačka tabla nagnuta od severozapada ka jugoistoku.

 

 

Planina je pogodna za: planinarenje, alpinističko i sportsko penjanje, a zimi za razne smučarske discipline. Na planini postoje: planinarski dom, uređene smučarske staze i ski lift. Pored planinarskog doma nalazi se jezerce.

Izvor: vikipedija

Komentari(0)

Loading