ATRAKCIJA ISTOČNE SRBIJE Kanjon kome se kraj ne vidi (VIDEO)

13:00

Turizam 0

Tajanstvena pukotina u krasu istočne Srbije, nemi svedok davno prohujalih epoha, Lazarev kanjon se nalazi nedaleko od sela Zlot, blizu Bora, izmedju obronaka istočnog Kučaja (planina Malinik) i kraške visoravni Dubašnica.

ATRAKCIJA ISTOČNE SRBIJE Kanjon kome se kraj ne vidi (VIDEO)
Shutterstock/lazarev kanjon

Pogledi na kanjon sa nekoliko sjajnih vidikovaca svrstavaju ovo mesto u veliku četvorku prvorazrednih atrakcija istočne Srbije (uz Miroč, Rtanj i Veliki Krš).

Sam kanjon grade, ni manje ni više, nego četiri reke:  Tri sastavnice Mikulj, Demižlok i Vej se ovde susreću i formiraju Lazarevu reku.

U pitanju je izrazito zanimljivo područje sa nekoliko geoloških kurioziteta od kojih je možda najupečatljiviji fenomen “fosilnog kanjona”.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Naime, Mikulj i Demižlok su reke ponornice – korito kanjona ovih reka je uvek suvo i predstavlja relikt pradaleke prošlosti kada je tuda nekada davno proticala voda. I Vejska reka je delom ponornica, njeno korito prihvata samo višak vode koji ne propušta kraški predeo kroz koji teče.

Pored geomorfoloških kuriozeta, prostor Lazarevog kanjona predstavlja zatvoren ekosistem. To znači da su se ovde održale razne endemske vrste koje su na drugim mestima odavno nestale. Od stoletnih borova, preko surog orla, ljubičastog cvetića – simbola iz I svetskog rata (Ramonda Serbica) do brojne populacije poskoka zbog kojih se ne preporučuje silazak u kanjone tokom toplih meseci. Pećina Vernjikica predstavlja zimovnik za populaciju od preko 50.000 slepih miševa – jedna od najvećih kolonija u Evropi tog tipa.

ATRAKCIJA ISTOČNE SRBIJE Kanjon kome se kraj ne vidi (VIDEO) Shutterstock/lazarev kanjon
 

 

Vidikovci iznad kanjona. Kornjet i Kovej.

Do Lazarevog kanjona se stiže izrazito jednostavno – selo Zlot je udaljeno samo 16km od brzog magistralnog puta Paraćin – Zaječar.

Veliki vidikovac na Dubašnici – Kornjet se nalazi na samom kolskom putu koji vijuga po kraškoj visoravni iznad kanjona (crvena boja). Do njega se može prići 4/4 vozilom ali i peške prekom stazom (crna boja) od same Lazareve (Zlotske) pećine, a do koje vodi asfaltni put. Uređena staza od pećine takođe vodi do još jednog vidikovca sa nešto nižom tačkom osmatranja unutar samog kanjona.

Prilaz vidikovcu Kovej (plava boja): Prvih 1,5 kilometra od pećine do Koveja sa suprotne strane kanjona se mogu preći svakim vozilom. Vozilo je moguće ostaviti u okolini poslednjeg seoskog domaćinstva na početku planinarske staze.

ATRAKCIJA ISTOČNE SRBIJE Kanjon kome se kraj ne vidi (VIDEO) Shutterstock/kovej
 

 

Od podnožja do Koveja ima oko 60-90 minuta hoda zavisno od tempa, a visinska razlika iznosi oko 400 metara. Ukoliko dozvole okolnosti, može se ispenjati i obližnje sedlo ka vrhu obližnje planine Malinik koje nudi dodatnu perspektivu kanjona. Staze i kolski putevi u celoj oblasti Lazarevog kanjona su vidljivo označeni putokazima i markacijama.

 

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading