SRKIVENI DRAGULJ UVCA U njenim podzemnim galerijama priroda je stvorila retko viđene ukrase, turisti prepoznaju ljudske figure i lica na kamenu

Jelena Vamović

15:00

Turizam 0

Ledena pećina u kanjonu Uvca dobila je ime jer je u njoj temperatura stalno osam stepeni, i leti i zimi, kaže legenda.

SRKIVENI DRAGULJ UVCA U njenim podzemnim galerijama priroda je stvorila retko viđene ukrase, turisti prepoznaju ljudske figure i lica na kamenu

 

Ova pećina u kanjonu Uvca jedna je od najlepših u Srbiji, a pravi je skriveni biser jer se do nje može doći samo čamcem preko Uvačkog jezera, a onda metalnim stepenicama uz strmu obalu. Deo je pećinskog sistema koji je sa 6.180 metara među najdužim u Srbiji.

U njenim podzemnim galerijama priroda je stvorila retko viđene ukrase, duge po desetak metara, često prošarane crvenkastim i plavičastim nijansama. Na brojnim kamenim stubovima ima i jezerca-bigrene kade, iz kojih posetioci mogu bez bojazni da piju vodu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Celokupan pećinski sistem je dug više od 6,2 kilometra. Karakterišu ga hodnici i kanali, ali i dvorane i brojni pećinski ukrasi.

 

Treba pomenuti svakako i jamu, u kojoj se nalaze dva kanala. Kroz jedan od njih se stiže direktno do Velike dvorane. Dno same jame je prilično usko i do njega se stiže kroz vertikalni  kanal, koji je dug oko 40 metara. Dalje od Velike dvorane se nalazi još jedan kanal pod nagibom, koji je povezan sa glavnim prolazom kroz celu pećinu.

Izuzetno bogat, ali i neobičan pećinski nakit je jedna od karakteristika ovog pećinskog sistema. Ipak, posetiocima je najzanimljiviji završetak obilaska, u delu pod nazivom Klisura. Upravo u tom delu Ušačke pećine se i nalaze najimpresivniji stalaktiti i stalagmiti. A u tom delu pećinski sistem ima i najvišu visinu, dok se istovremeno smatra i da je njegova širina baš tu i najmanja.

Sa čudesnim dvoranama, ukrasima, stubovima i draperijama, Ledena pećina se sa pravom može nazvati jedinstvenim zamkom pod zemljom i remek – delom strpljivog umetnika zvanog priroda. Ali, ovde avanturama i iznenađenjima nije kraj!

Ledena pećina na mapi:

Komentari(0)

Loading