JEFIMIJA SE PONOVO VRATILA SVOM TESLI Ženka beloglavog supa vratila se u kanjon Uvca nakon nekoliko meseci lutanja Bliskim Istokom

J. K.

19:01

Aktuelno 0

Nakon više od godinu dana lutanja po Bliskom istoku, Jefimija se konačno vratila u Srbiju.

JEFIMIJA SE PONOVO VRATILA SVOM TESLI Ženka beloglavog supa vratila se u kanjon Uvca nakon nekoliko meseci lutanja Bliskim Istokom
Foto: Rina

 

Pomoću satelitske ogrlice praćena je od svojih mladalačkih dana, od Uvca gde se izlegla pa sve do udaljenih predela. 

- Na put je krenula sa supom Teslom koji je takođe praćen GPS-om, na tom putu gotovo svo vreme proveli su zajedno u pustinji Saudiske Arabije. On je stigao mesec dana pre nje, a Jefimija je nakon što je doletela u Srbiju prvo obišla kolonije beloglavih supova u Trešnjevici i Mileševcu, da bi se njeno krajnje pristanište bilo u kanjonu Uvca, gde je uočena u restoranu za beloglave supove - kazali su u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jedan broj mladih ptica prve dve do tri godine lutaju, ali najveći broj se vraća u zavičajnu koloniju ali jedan broj strada na tim lutanjima jer ih u nekim zemljama love ili truju a i naleću na električne stubove ili vetrenjače.

- Jefimija i Tesla su uspešno prebrodili ovaj najkritičniji period života za supove i nadamo se da će se nagnezditi na Uvcu. Ali još je rano jer supovi tek posle 5 godine postaju polno zreli. - dodali su u ovoj fondaciji.

Naši beloglavi supovi označeni na Uvcu zabeleženi su u 22 zemlje Evrope i Bliskog Istoka. Pre otvaranja hranilišta za supove 1994. na Uvcu svi mladunci beloglavih supova su zimi odlazili iz Srbije i lutali po Mediteranu. Po otvaranju hranilišta oko 60% je ostajalo u Srbiji i preko zime i nije preduzimalo lutanje. Poslednjih godina zbog velike gustine populacije opet veći broj mladunaca odlazi pa među njima i Jefimija i Tesla. 

Komentari(0)

Loading