NEOBIČNA KREACIJA PRIRODE UVCA Ovaj podzemni dvorac svedoči o tome šta sve može da se desi kada, na mestu susretanja, voda udari u stene (VIDEO)

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

Ušačka pećina je pećina koja se nalazi u jugozapadnoj Srbiji, u zaseoku Ušak, delu doline Ušačkog potoka, leve pritoke Uvca.

NEOBIČNA KREACIJA PRIRODE UVCA Ovaj podzemni dvorac svedoči o tome šta sve može da se desi kada, na mestu susretanja, voda udari u stene (VIDEO)
Printscreen

Položaj pećine i okolina

Ona se javlja oko 3 m nizvodno od ušća reke Čajaka, na levoj strani kanjona, odnosno u nižoj površi Sjeničke kotline. Ušački potok, pod čijim je skaršćenim delom pećina, dolazi sa zapada i, presecajući vododržljive stene udara u krečnjački plato kanjona Uvca. Tu, u predelu kontakta, na završetku slepe doline, izdubnjen je ponorski otvor pećine i izgrađen odsek, visok preko 50 m. Masivni i bankoviti srednje i gornje trijaski krečnjaci su jako čisti, poremećeni i ispresecani raznovrsnim pukotinama, koje dosežu od gornje ivice do dna kanjona. Ove pukotine, najčešće pravca Z-I, poslužile su kao osnovna predispozicija skarašćivanja i stvaranja pećine. Ponorski ulaz u pećinu leži na visini od 1600 m , a izvorski na 975 m. Ukupna dužina ispitanih kanala pećine iznosi 2110 m.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ʙ ᴇ ʟ ᴏ ᴘ ᴇ ʀ ᴏ (@udruzenjebelopero)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Izgled i osobine pećine

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:


Najveći deo čitavog Ušačkog sistema zauzima Ušačka pećina, sa više od 2.000 metara dužine. Ka njenim dubinama vode dva ulaza, jedan iz samog korita reke Uvac, a drugi kod sela Gornje Lopiže. Osim dva ulaza u Ušačku pećinu, postoje još dva ulaza u druge delove ovog sistema. Čim budete kročili ovde, naći ćete se u dugačkom tunelu, kroz koji protiče Duboki potok. On povremeno ponire i izvire iz pukotina, ali će vas većim delom pratiti na putu kroz hodnike i kanale. Najduži deo Ušačke pećine upravo čini ovaj glavni prolaz, dok bočne grane ukrašavaju prostor.

Hidrološka aktivnost

Hidrološka aktivnost ove pećine određena je stanjem vode u koritu ponornice. U proleće i jesen kroz pećinu protiče podzemni tok, koji može nositi i preko 1m3/sek. Za vreme leta, kada je proticaj manji, vode podzemnog toka, zbog pojave izduha, gube se u donjem delu pećine i protiču niželežećim, još neispitanim kanalima. Izlazni otvor pećine ima viseći položaj u odnosu na korito Uvca, čime je omogućeno premeštanje podzemnog toka u dubinu.


Šta obavezno videti


Pećinu karakteriše mnogo stvari koje tok vode godinama vaja, a zatim napusti, pa ovde možete videti mnogo pećinskog nakita. Ušačka pećina, međutim, svoju pravu velelepnu raskoš krije dublje u svojoj duplji. Ako prođete kroz mrakom uvijene kanale sve do drugog dela Ušačke pećine videćete veliku količinu krečnjačkih skulptura kao što su:

Stalaktiti i stalagmiti - godinama taložen krečnjak kreira veoma velike primerke stalaktita i stalagmita, koji izgledaju kao masivni subovi pećine
Draperije, salivi, bigrene terase - vajarski radovi vode i krečnjaka koji ukrašavaju prostrane pećinske dvorane

 

Posle bogate Ušačke pećine, hodnici će vas odvesti ka Ledenoj pećini i jami Bezdana, koje se nadograđuju na ovaj pravi podzemni dvorac.


Kako doći do Ušačke pećine


Ušački sistem, sa nekoliko nivoa, od širokih dvorana, do najužih vertikalnih kanala sagradio je jedinstven prirodni kuriozitet, koji je kao takav stavljen pod zaštitu Specijalnog rezervata prirode Uvac. Obilaske ovog sistema, kao i drugih pećina u okolini organizuju razne prirodnjačke grupe, turističke organizacije, kao i sam rezervat Uvac.

Čamcem: Kako su neki delovi pećina poplavljeni, nekim prilazima stiže se samo plovilom
Pešaka: u okviru organizovanih tura

 

 

Izvor: bookaweb, vikipedija

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading