NAJVEĆE SELO U SRBIJI Rodno mesto patrijarha srpskog Porfirija

M. M.

14:00

Turizam 0

Arheološka nalazišta svedoče da je ovaj deo Potisja bio naseljen još u antičko vreme.

NAJVEĆE SELO U SRBIJI Rodno mesto patrijarha srpskog Porfirija
Shutterstock

Selo Čurug u Šajkaškoj nedaleko do Žabalja je najveće selo u Srbiji. Nekad je selo imalo preko Osam hiljada stanovnika, ali je od tada u stalnom padu. Iako ima jezgro koje liči na tipično gradsko jezgro i ulice koje su pravljene planski Čurug nikada nije imao status grada.

Arheološka nalazišta svedoče da je ovaj deo Potisja bio naseljen još u antičko vreme i u periodu tzv. Starčevačke kulture. Prvi put se pominje oko 1238. godine, a tokom decenija koje su usledile Čurug je čas pripadao Mađarima čas Srpskoj Despotovini i Brankovićima, da bi u od 16. veka bio u neposrednoj blizini granice dveju imperija, Osmanske i Habzburške. Ova okolnost kao i blizina plavnoj Tisi učinila je da Čurug nije ima uslove za veliki napredak.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Mrtva Tisa Čurug (@mrtva_tisa_curug)

Tek posle opadanja moći Turaka i promenom statusa krajiškog sela Čurug je počeo da se razvija. Broj stanovnika u Čurugu je tokom 19. veka rastao, a Srbi pravoslavci dominiraju. Godine 1880. bilo je u selu: 4961 Srba, 981 Mađara, 181 Nemaca, 2 Slovaka, 5 Rutena, ostalih 276, ukupno – 6406 stanovnika.

Od najpoznatijih ličnosti rođenih u Čurugu važno je pomenuti  poznatog lekara i ministra finansija Lazara Pačua, kao i patrijarha srpskog Porfirija i episkopa dalmatinskog Fotija.

Pored proizvodnje mleka i mlečnih proizvoda, Čurug je poznat i po proizvodnji meda i likera na bazi ovog pčelinjeg proizvoda. Najpoznatiji je čuruški ritski med koji je brend ove varoši u južnobačkom okrugu.

Pored Rođine vetrenjače, u Čurugu posebno mesto zauzima crkva Vaznesenja Gospodnjeg, podignuta 1862. godine i predstavlja spomenik kulture u kategoriji nepokretnih kulturnih dobara od izuzetnog značaja. Poznata je po tome što se na njoj nalazi najveći zvonik na celom Balkanu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Mrtva Tisa Čurug (@mrtva_tisa_curug)

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading