BRVNARA SA POČETKA 19. VEKA U ovoj kući i selu je bio prvi dvor i prestonica kneza Miloša

M. M.

18:05

Turizam 0

Jedno selo u okolini Gornjeg Milanovca se može smatrati prestonicom Srbije jedno vreme.

BRVNARA SA POČETKA 19. VEKA U ovoj kući i selu je bio prvi dvor i prestonica kneza Miloša
Shutterstock

 

Prva novovekovna prestonica za vreme Kneževine Srbije je bio Kragujevac u kome se nalazio dvor Miloša Obrenovića. Početkom 19. veka u Prvom srpskom ustanku centar Karađorđeve države je bio u Topoli pa se moći reći da je to bila prestonica i centar tadašnje Srbije.

Na isti način na koji su Topola i Kragujevac bili gradovi u kojima je bio dvor vladara i u kojima su se održavale skupštine najviđenijih ljudi , a time na neki način prestonice, jedno selo u okolini Gornjeg Milanovca se iz istih razloga može smatrati prestonicom Srbije jedno vreme.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀САША (@_ramplstilskin_)

Kraj Prvog srpskog ustanka 1813. godine Miloš Obrenović je dočekao kao vojvoda. Kao jedan od retkih vođa naroda koji je ostao u razorenoj i okupiranoj Srbiji, deleći muku sa narodom, Miloš se prvo povukao iz sela Brusnice i porodicu odveo u manastir Nikolje, da bi potom jesen i početak zime proveo u pećini pokraj sela Šarani u Takovu.

Nakon što mu se rodilo četvrto dete Jelisaveta-Savka, Miloš i njegova porodica se sele na bezbednije mesto na jugoistoku Rudnika u selo Gornja Crnuća.

Iz konaka u kojem je boravio u Crnući Miloš je izašao u vojvodskom odelu kada je 1815. godine izgovorio čuvene reči „evo mene, eto vas, rat Turcima“ .  U toku ustanka Milošev konak je bio dvor i mesto okupljanja najviđenijih ljudi, kao i mesto u kome su bila zasedanja skupštine i gde je donet prvi budžet Srbije. Miloš je u Gornjoj Crnući stanovao do 1818. godine i islobađanja Kragujevca.

Danas se u Miloševom konaku nalazi stalna postavka pod nazivom „Srpska kuća u prvoj polovini 19. veka“, a brigu o brvnari vodi gornjomilanovački muzej rudničko-takovskog kraja.

 

 

Gornja Crnuća na karti:

Komentari(0)

Loading