EVROPSKI KINO NA OTVORENOM Festival u Paliću kao mesto susreta velikog broja filmskih profesionalaca, ali i amatera

Jelena Vamović

15:30

Manifestacije 0

 Palić je devedesetih godina bio prvo mesto u Srbiji na kojem su se prikazivali hrvatski filmovi i filmovi iz Bosne i Hercegovine.

EVROPSKI KINO NA OTVORENOM Festival u Paliću kao mesto susreta velikog broja filmskih profesionalaca, ali i amatera
printscreen / Danas.rs

 

Festival evropskog filma Palić, osnovan 1992. godine, jedan je od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji. Zbog svoje autentične lokacije i raznovrsnog programa, EFF Palić je postao evropski kino, koji svake godine predstavlja više od 100 filmova svih žanrova, podjednako tretirajući afirmisane autore i nove evropske talente. Takođe, EFF -u Palić počastvovan da bude domaćin za više od 100 evropskih umetnika koji dolaze da predstave svoje radove.

Festival nije pretenciozna i „šaljiva“ manifestacija lažnog sjaja i glamura. Festivalu, mesto susreta velikog broja filmskih profesionalaca, medija i ljubitelji filma. Zbog upornog insistiranja na kvalitetu, Festival je stekao veoma značajnu reputaciju u Evropi. Stoga su brojna značajna imena u posljednjih 25 godina bila gosti EFF -a Palić i iznova se vraćaju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Festival dodeljuje nagradu Zlatni toranj za najbolji film. Za najbolju režiju dodeljuje nagradu Palićki toranj. Dodeljuje se i specijalna nagrada žirija. Od 2000. godine dodeljuje se nagrada za izuzetan doprinos kinematografiji. Mikloš Jančo i srpska glumica Milena Dravić su bili prvi dobitnici ovog priznanja.

Tradicija otvorenosti se nastavila i u 21. veku i zadovoljstvo je videti učesnike i filmove iz svih delova Evrope na jednom mestu. Atmosferu tolerancije i multikulturalizma podržava i sam karakter Subotice i Palića kao multinacionalne i multikulturalne sredine.

Svi programi najavljuju se na tri jezika (pored engleskog kao službenog jezika festivala, koriste se i srpski i mađarski). Takođe je važno napomenuti da su projekcije svih programa, osim zvaničnog izbora, besplatne i tako dostupne svima bez obzira na njihovo finansijsko i imovinsko stanje.

 

Ciljevi Festivala evropskog filma Palić su:

  • predstaviti najvrednije umetničke filmove iz evropske kinematografije;
  • doprinose promociji novih evropskih filmova;
  • vrše razmenu iskustava i stvaraju međunarodna prijateljstva;
  • da promoviše filmsku industriju u Srbiji;
  • omogućiti lokalnoj publici da sazna o najvažnijim evropskim dostignućima.
Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading