EVROPSKI KINO NA OTVORENOM Festival u Paliću kao mesto susreta velikog broja filmskih profesionalaca, ali i amatera

Jelena Vamović

15:30

Manifestacije 0

 Palić je devedesetih godina bio prvo mesto u Srbiji na kojem su se prikazivali hrvatski filmovi i filmovi iz Bosne i Hercegovine.

EVROPSKI KINO NA OTVORENOM Festival u Paliću kao mesto susreta velikog broja filmskih profesionalaca, ali i amatera
printscreen / Danas.rs

 

Festival evropskog filma Palić, osnovan 1992. godine, jedan je od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji. Zbog svoje autentične lokacije i raznovrsnog programa, EFF Palić je postao evropski kino, koji svake godine predstavlja više od 100 filmova svih žanrova, podjednako tretirajući afirmisane autore i nove evropske talente. Takođe, EFF -u Palić počastvovan da bude domaćin za više od 100 evropskih umetnika koji dolaze da predstave svoje radove.

Festival nije pretenciozna i „šaljiva“ manifestacija lažnog sjaja i glamura. Festivalu, mesto susreta velikog broja filmskih profesionalaca, medija i ljubitelji filma. Zbog upornog insistiranja na kvalitetu, Festival je stekao veoma značajnu reputaciju u Evropi. Stoga su brojna značajna imena u posljednjih 25 godina bila gosti EFF -a Palić i iznova se vraćaju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Festival dodeljuje nagradu Zlatni toranj za najbolji film. Za najbolju režiju dodeljuje nagradu Palićki toranj. Dodeljuje se i specijalna nagrada žirija. Od 2000. godine dodeljuje se nagrada za izuzetan doprinos kinematografiji. Mikloš Jančo i srpska glumica Milena Dravić su bili prvi dobitnici ovog priznanja.

Tradicija otvorenosti se nastavila i u 21. veku i zadovoljstvo je videti učesnike i filmove iz svih delova Evrope na jednom mestu. Atmosferu tolerancije i multikulturalizma podržava i sam karakter Subotice i Palića kao multinacionalne i multikulturalne sredine.

Svi programi najavljuju se na tri jezika (pored engleskog kao službenog jezika festivala, koriste se i srpski i mađarski). Takođe je važno napomenuti da su projekcije svih programa, osim zvaničnog izbora, besplatne i tako dostupne svima bez obzira na njihovo finansijsko i imovinsko stanje.

 

Ciljevi Festivala evropskog filma Palić su:

  • predstaviti najvrednije umetničke filmove iz evropske kinematografije;
  • doprinose promociji novih evropskih filmova;
  • vrše razmenu iskustava i stvaraju međunarodna prijateljstva;
  • da promoviše filmsku industriju u Srbiji;
  • omogućiti lokalnoj publici da sazna o najvažnijim evropskim dostignućima.

Komentari(0)

Loading