NAJSEVERNIJE JEZERO SRBIJE Turistička atrakcija nadomak Mađarske (VIDEO)

Lepote Srbije

13:30

Turizam 0

Palićko jezero predstavlja najseverniju turističku destinaciju u Srbiji. Nalazi se u blizini Subotice kao i granice sa Mađarskom. Izuzetno je popularno među domaćim turistima. Svojim posetiocima nudi aktivan odmor sa bogatim sadržajima

NAJSEVERNIJE JEZERO SRBIJE Turistička atrakcija nadomak Mađarske (VIDEO)
Printscreen

Na krajnjem severu naše zemlje, kao podsetnik na davno presušeno Panonsko more, smešteno je Palićko jezero. Kako je narod sklon ispredanju najneverovatnijih legendi, predanje kaže da je ono nastalo od suza koje je isplakao pastir Pavle, koji je baš tu napasao svoje stado. No nauka veli da je jezero eolskog porekla i da predstavlja najveće jezero u Srbiji nastalo prirodnim putem. Osam kilometara udaljeno od Subotice, kao deo zaštićenog područja Parka prirode Palić, Palićko jezero predstavlja izuzetno značajan turistički centar Vojvodine i same Srbije.

NAJSEVERNIJE JEZERO SRBIJE Turistička atrakcija nadomak Mađarske (VIDEO) Printscreen
 

 

Palićko jezero zahvata površinu od 4,2 kvadratna kilometra sa prosečnom dubinom od oko 1,9 metara (najveća izmerena dubina iznosi 3,5 metra). Jezero je izuzetno bogato ribom te stoga ima naročitog potencijala za ribolovački turizam, dok temperatura vode tokom letnje sezone iznosi prosečno od 18 do 25 stepeni celzijusa. Zbog relativno male dubine samog jezera, dovoljno je samo par sunčanih dana da se voda ugreje i da postane pogodna za kupače. Obala jezera dugačka je 17 kilometara i uređena je celom svojom dužinom. Upotreba motornih čamaca na jezeru nije dozvoljena.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

NAJSEVERNIJE JEZERO SRBIJE Turistička atrakcija nadomak Mađarske (VIDEO) Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Palićko jezero se u pisanim dokumentima po prvi put pominje daleke 1462. godine pod imenom „Paly” dok prvi crtež koji je predstavljao mapu jezera potiče iz 1690. godine. Još krajem XVIII veka, među narodom počelo je da se pripoveda o lekovitim svojstvima jezerske vode i mulja. Nekoliko lekara iz Subotice došlo je na ideju da kraj jezera izgrade gostionicu, što su i učinili 1845. godine. Gostionica se zvala „Donja trščara” i ona je bila prethodnica kasnije izgradnje kupališta i banje. Svoj procvat, Palić doživljava od 1880. godine, u vreme otvaranja pruge Budimpešta – Zemun. Osim zbog lečenja, uglavnom koštanih i kožnih oboljenja, posetioci su na Palić dolazili i zbog zabave.

NAJSEVERNIJE JEZERO SRBIJE Turistička atrakcija nadomak Mađarske (VIDEO) Shutterstock
 

 

Između 1880. i 1914. godine, na Paliću su priređivana sportska takmičenja u brzom hodanju, biciklizmu, mačevanju, rvanju i mnogim drugim sportovima. Palićko jezero pre svega je atraktivno kupačima, ali ono u svojoj ponudi ima i mnoge druge sadržaje, pa je zbog toga posećeno tokom cele godine. Neki od njih su pešačke ture, foto safari, obilazak parka prirode i zo vrta, posmatranje ptica a za aktivan odmor tu su uređeni sportski tereni i biciklističke staze. Šuma, dinvni pejzaži, salaši, ergele, vojvođanska kuhinja, nebesko plava boja jezera, apsolutni mir, pregršt sadržaja i ljubazni domaćini preporučuju Palićko jezero za listu domaćih destinacija koje, ako još uvek niste, trebate posetiti.

Izvor: gost.rs

Komentari(0)

Loading