NIJE OD NOĆAJA: Zmaj od Avale, evo ko je bio Vasilije "Vasa" Čarapić, junak čiji se spomenik nalazi u srcu ove planine

Lepote Srbije

21:00

Kultura 0

Vasilije "Vasa" Čarapić, poznat i kao Zmaj od Avale, bio je jedan od najslavnijih boraca i junaka Prvog srpskog ustanka protiv Osmanskog carstva.

Spomenik Vasi Čarapiću
Lepote Srbije/J.J.

 Rođen 1768. godine u selu Beli Potok, ispod planine Avale, Vasa je odrastao u porodici čije poreklo vodi iz plemena Kuči u Crnoj Gori.

Prezime “Čarapić” potiče iz neobične priče. Jedan od njegovih predaka slučajno je ubio psa nekog Turčina, koji je za otkup tražio 500 groša. Kada je Vasin predak sakupio novac, umesto u kesi, poslao ga je u čarapi, zbog čega su postali poznati kao Čarapići.

Vasa Čarapić se borio kao dobrovoljac na strani Austrije u Austrijsko-turskom ratu (1788–1791). Nakon rata, izabran je za kneza Gročanske nahije, a kasnije je postao buljubaša u Srpskoj narodnoj vojsci, organizovanoj 1797. godine. Tokom Seče knezova 1804. godine, Vasa se sklonio na Avalu, gde je organizovao četu i započeo borbu protiv dahija. Njegov doprinos u borbi protiv Osmanlija bio je ogroman, a smrt na Stambol kapiji tokom napada na Beograd ostala je duboko urezana u srpsku istoriju.

Avala, planina prepuna prirodnih lepota

Avala, udaljena samo 15 kilometara od Beograda, dom je spomenika Vasi Čarapiću. Proglašena je za Predeo izuzetnih odlika 2007. godine, a na njoj se nalazi i niz drugih spomenika i znamenitosti, poput spomenika Neznanom junaku na mestu nekadašnjeg utvrđenja Žrnov, kao i obnovljeni Avalski toranj, uništen tokom NATO bombardovanja 1999. godine. Uređene staze i bogatstvo prirode čine Avalu idealnim mestom za uživanje.

Na Avali dominiraju hrastove i bukove šume, a njena flora broji oko 600 biljnih vrsta. Avala je bogata i ornitofaunom, sa 67 vrsta ptica. Ova planina omiljeno je izletište Beograđana i mesto na kojem se održava veliki broj manifestacija koje promovišu eko turizam i zaštitu prirode.

DUŠKO RADOVIĆ O ŽIVOTU Snažna poruka koju svi treba da pročitaju

DUŠKO RADOVIĆ O ŽIVOTU Snažna poruka koju svi treba da pročitaju

Kultura

19:00

14 septembar, 2024

Duško Radović (1922–1984) bio je jedan od najvoljenijih i najuticajnijih srpskih pesnika, novinara, pisaca i aforističara, poznat po svojoj jednostavnosti, duhovitosti i toplini. Njegove reči bile su prožete mudrošću, često upakovane u kratke i sažete forme, koje su ostavile trajan utisak na generacije čitalaca i slušalaca.

Komentari(0)

Loading