NA DANAŠNJI DAN SE POMOLITE OVIM REČIMA: Naši stari govore da to donosi spas od nevolje

19:00

Kultura 0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Mirona, za kojeg se veruje da pomaže nesrećnim ljudima.

sveće
Shutterstock

Sveti Miron važi za zaštitnika krotkih i nevinih ljudi koji nikome nisu učinili nikakvo zlo. Veruje se da će im ovaj svetitelj priteći u pomoć i spasiti ih svake nevolje ako u crkvi zapale sveću i pomole mu se ovim rečima:

"Mučenik Tvoj Gospode, Miron, u stradanju svome je primio nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobedi, a razori i nemoćnu drskost demona: NJegovim molitvama spasi duše naše."

Ko je bio sveti Miron?

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sveti mučenik Miron bio je sveštenik u nekom mestu u Ahaji u 3. veku. Poticao je iz bogate i ugledne porodice i predanje kaže da je bio blag i krotak čovek koga su vernici voleli, a čak i neznabošci poštovali. Međutim, u vreme cara Dekija, nastupi veliki progon hrišćana.

Na sam Božić, vojska je upala u crkvu u kojoj je Miron služio liturgiju, izvela sveštenika na očigled svetine i počela da ga muči zahtevajući da se odrekne svoje vere. Mučenje ovog svetitelja je bilo strašno - prvo su ga spaljivali (legenda kaže da ga je od vatre spasao anđeo koji mu se javio i zaštitio ga), a onda su krenuli da mu deru kožu, deo po deo.

Mučeni Miron, bez obzira što je trpeo strašne bolove, nije poklekao i čak je u jednom trenutku dograbio komad sopstvene kože i njime udario rimskog sudiju u lice. Miron je nakon toga odveden u grad Kizik i tamo posečen. Ipak, narod nije zaboravio dobrotu i blagost Svetog Mirona.

(Kurir)

grčko groblje

Arheološko blago Srbije skriveno u selu Hrti, dragulj za koji bi stranci dali milione: Grčko groblje upisano na prestižnu UNESCO listu Svetske baštne, ima jedinstvene ukrašene spomenike

Kultura

13:00

16 septembar, 2024

Na samo 16 kilometara od centra Prijepolja, u planinskom selu Hrti smestio se izuzetno redak arheološki dragulj. Srednjovekovno Grčko groblje podeljeno je na dva dela, a na njemu se ukupno nalazi se 81 spomenik. Ističu se po svojoj posebnoj lepoti i ukrasima, zbog čega su se od 2016. godine našli i na UNESCO listi svetske baštine.

grob

CRKVA DAJE ODGOVOR: Šta raditi s krstom i ličnim stvarima pokojnika

Kultura

11:00

16 septembar, 2024

Smrt bliske osobe jedna je od najtežih stvari koje se mogu dogoditi čoveku. Ipak, to je deo prirodnog procesa koji je neminovan, te se moramo pomiriti sa njim. Međutim, kada se to desi emocionalni šok je prevelik da bismo trezveno razmišljali, te se susrećemo sa raznim pitanjima, na koja često nemamo odgovor.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading