Koju hranu jedu monasi sa Svete Gore, čak i kada poste, jedu malo, a ovo su namirnice koje su često na njihovoj trpezi
Svetogorski monasi pridržavaju se određenih pravila koja su ustanovljena vekovima, a postoje i pravila i tradicija koja se vezuje za njihov obrok. Oni jedu ukusno, zdravo i jednostavno, a obrok ne traje duže od 15 minuta.
Otac Epifanije Milopotami, kuvar sa Atosa, u jednom intervjuu istakao je da se njihova ishrana sastoji od prirodnih proizvoda koje im daje zemlja Grčka. Smatraju da je upravo taj izbor ono što svakog monaha štiti od bolesti. Konzumiraju hranu bez konzervansa, začina i masti, u malim porcijama i mogućnosti apstinencije.
Monah je objasnio da je u procesu kuvanja najvažniji kvalitet upotrebljenih proizvoda. Takođe, treba da kuvate sa molitvom na usnama i ljubavlju u srcu, tada će jelo biti i ukusno i zdravo. Svetogorski monasi ne jedu meso, umesto toga jedu svežu ribu. U procesu kuvanja, kuvar koristi maslinovo ulje samo u utorak, četvrtak, subotu i nedelju. Bilo koja druga mast u hrani je odsutna (mast, margarin, puter, sos).
Možda vas zanima:
Ovo je jedina žena koja ima spomenik na Svetoj Gori
Hilandar nije bio jedina zvanična Sveta srpska carska lavra na Svetoj Gori Atonskoj, jer je od 14. veka taj status dobio i Manastir Svetog Pavla, zadužbina Brankovića. Na pola puta od manastirskog pristaništa i danas stoji kapelica Lepe Mare, jedini spomenik na Atosu posvećen ženi koja nije Bogorodica.
ZABRINJAVAJUĆ PODATAK Naučnici otkrili uticaj ove hrane na opaku bolest, a u Srbiji se masovno jede
Istraživači su analizirali podatke iz 184 zemlje prikupljene između 1990. i 2018. godine i uvideli da je loša ishrana uzrok za oko 14 miliona slučajeva dijabetesa tip 2 identifikovanih 2018. godine. To je oko 70 odsto novih dijagnoza u svetu.
Možda vas zanima:
Ovo je jedina žena koja ima spomenik na Svetoj Gori
Hilandar nije bio jedina zvanična Sveta srpska carska lavra na Svetoj Gori Atonskoj, jer je od 14. veka taj status dobio i Manastir Svetog Pavla, zadužbina Brankovića. Na pola puta od manastirskog pristaništa i danas stoji kapelica Lepe Mare, jedini spomenik na Atosu posvećen ženi koja nije Bogorodica.
ZABRINJAVAJUĆ PODATAK Naučnici otkrili uticaj ove hrane na opaku bolest, a u Srbiji se masovno jede
Istraživači su analizirali podatke iz 184 zemlje prikupljene između 1990. i 2018. godine i uvideli da je loša ishrana uzrok za oko 14 miliona slučajeva dijabetesa tip 2 identifikovanih 2018. godine. To je oko 70 odsto novih dijagnoza u svetu.
Možda vas zanima:
Ovo je jedina žena koja ima spomenik na Svetoj Gori
Hilandar nije bio jedina zvanična Sveta srpska carska lavra na Svetoj Gori Atonskoj, jer je od 14. veka taj status dobio i Manastir Svetog Pavla, zadužbina Brankovića. Na pola puta od manastirskog pristaništa i danas stoji kapelica Lepe Mare, jedini spomenik na Atosu posvećen ženi koja nije Bogorodica.
ZABRINJAVAJUĆ PODATAK Naučnici otkrili uticaj ove hrane na opaku bolest, a u Srbiji se masovno jede
Istraživači su analizirali podatke iz 184 zemlje prikupljene između 1990. i 2018. godine i uvideli da je loša ishrana uzrok za oko 14 miliona slučajeva dijabetesa tip 2 identifikovanih 2018. godine. To je oko 70 odsto novih dijagnoza u svetu.
Možda vas zanima:
Ovo je jedina žena koja ima spomenik na Svetoj Gori
Hilandar nije bio jedina zvanična Sveta srpska carska lavra na Svetoj Gori Atonskoj, jer je od 14. veka taj status dobio i Manastir Svetog Pavla, zadužbina Brankovića. Na pola puta od manastirskog pristaništa i danas stoji kapelica Lepe Mare, jedini spomenik na Atosu posvećen ženi koja nije Bogorodica.
ZABRINJAVAJUĆ PODATAK Naučnici otkrili uticaj ove hrane na opaku bolest, a u Srbiji se masovno jede
Istraživači su analizirali podatke iz 184 zemlje prikupljene između 1990. i 2018. godine i uvideli da je loša ishrana uzrok za oko 14 miliona slučajeva dijabetesa tip 2 identifikovanih 2018. godine. To je oko 70 odsto novih dijagnoza u svetu.
Možda vas zanima:
Ovo je jedina žena koja ima spomenik na Svetoj Gori
Hilandar nije bio jedina zvanična Sveta srpska carska lavra na Svetoj Gori Atonskoj, jer je od 14. veka taj status dobio i Manastir Svetog Pavla, zadužbina Brankovića. Na pola puta od manastirskog pristaništa i danas stoji kapelica Lepe Mare, jedini spomenik na Atosu posvećen ženi koja nije Bogorodica.
ZABRINJAVAJUĆ PODATAK Naučnici otkrili uticaj ove hrane na opaku bolest, a u Srbiji se masovno jede
Istraživači su analizirali podatke iz 184 zemlje prikupljene između 1990. i 2018. godine i uvideli da je loša ishrana uzrok za oko 14 miliona slučajeva dijabetesa tip 2 identifikovanih 2018. godine. To je oko 70 odsto novih dijagnoza u svetu.
Za jačanje organizma piju puno mleka, jedu jaja i sireve, ali uvek se uzdržavaju od takve hrane tokom posta. Jastozi, hobotnice i lignje na njihovim trpezama su retkost, dozvoljene samo u vreme posta da bi se diverzifikovao riblji meni, jer su sve školjke beskrvne. Ali namirnice koje se gotovo uvek mogu naći na njihovoj trpezi jesu šumsko voće i pečurke, kao i zelene salate.
Život svetogorskih monaha je ishrana bez slatkiša i alkohola. Tek povremeno sebi dozvoljavaju halvu i lokum, malo kafe i malo vina. Uz sve to, monasi uživaju u hrani.
„Nisam išao u školu za kuvanje i nemam nikakvu diplomu. Ali, dok sam bio pored starijih, naučio sam kako da pržim luk na laganoj vatri: što se luk duže prži, to će biti ukusniji. Naučio sam i da je za kuvanje bilo kog jela potrebno strpljenje…“ – objasnio je otac Epifanije Milopotamis.
Jedno od najvažnijih pravila ishrane koje poštuju monasi sa Svete Gore jeste da se ne jede puno, pa čak ni za vreme posta. Jedu umereno, onoliko koliko je njihovom telu zaista i potrebno.
ZAŠTO JE VAŽNO DA PRAVOSLAVNI HRIŠĆANI POSTE SREDOM I PETKOM? Znajte da ne radite to samo zbog SEBE, nego i zbog njih
U mnogim religijama nailazimo na pojam posta, koji zauzima veoma važno mesto u životu vernika
10 GREŠAKA POBOŽNIH LJUDI: Ove običaje smo shvatili SASVIM POGREŠNO i nikad nismo ni pomislili da grešimo
Pobožni ljudi često prave ove greške jer jednostavno smatraju da je to ispravno
KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi
Kosovo i Metohija veoma su značajan deo srpske istorije i tradicije, ali retki su oni koji znaju kako je tako važno podneblje našeg postanka i identiteta dobilo ime. Obe reči u nazivu naše južne pokrajine imaju različito poreklo i veliku simboliku.
"Zlatna nit" Pirotskog ćilima: Umiruća umetnost koju treba očuvati
Pirotski ćilim, čuven po svojim živopisnim bojama i jedinstvenim šarama, jedan je od najprepoznatljivijih simbola srpske kulturne baštine. Ova tradicionalna umetnost izrade ćilima, koja se prenosi s kolena na koleno, suočava se sa izazovima modernog vremena.
EVO ŠTA TREBA URADITI ČIM SE DOĐE NA GROBLJE: Srbi nisu ni svesni KARDINALNE GREŠKE i da se svaki put OGREŠE O POKOJNIKE
Mnogi ne znaju šta treba prvo uraditi kad se dođe na groblje, te često prave greške.
Komentari(0)