CRKVA RUŽICA NA KALEMEGDANU Evo po čemu je jedinstvena u svetu! (FOTO)

Lepote Srbije

21:00

Kultura 0

Crkva Ružica, smeštena je na Kalemegdanu u Beogradu, ima bogatu istoriju i lepotu koja je čini posebnom.

Crkva Ružica
Lepote Srbije/J.J.

Narodno predanje svedoči da se Ružica nalazila na istom mestu gde je i danas, jer je narod poštovao izvor Svete Petke, između ostalog, zato što je njegova voda prolazila ispod temelja hrama crkve posvećene Presvetoj Bogorodici.

Veruje se da su sestre Ružica, Marica i Cveta na prostoru beogradske tvrđave podigle po jednu crkvu kao svoju zadužbinu koje su bile prozvane po njihovim imenima. U jednoj staroj narodnoj pesmi se pominje crkva pod ovim imenom na Beogradskoj tvrđavi. To su narodne pesme Ženidba Todora Jakšića i Deoba Jakšića.

Crkva Ružica je najstarija crkva u prestonici Srbije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nekada je bila barutni magacin, a kasnije je pretvorena u vojnu crkvu oko 1867. godine.
Tokom Prvog svetskog rata, crkva je teško oštećena, ali je 1925. godine ponovo osveštana nakon kompletne restauracije zahvaljujući prilozima.

Nakon obnove, desno od ulaznih vrata postavljena je spomen ploča na kojoj je između ostalog zapisano: “Za vreme svetskog rata 1914-1918 od strane austrougarske i nemačke vojske opljačkan je i porušen ovaj hram vojnički. Pod vladom kralja Srba, Hrvata i Slovenaca, Aleksandra Prvog, upravom srpskog patrijarha Dimitrija, obnovljen je hram Božiji”.

Crkva Ružica luster Printscreen/Youtube
 

Međutim, ono što Crkvu Ružicu čini jednom od najjedinstvenijih na svetu je luster koji je napravljen od ratnog materijala.

Luster je izgrađen od austrougarskih granata, puščanih i pištoljskih metaka, srpskih oficirskih sablji, delova vojničkih sanduka.

Ukrasi na ovom lusteru su, ništa drugo do – pravi kuršumi.

Crkva Ružica je tako simbolički odala poštovanje jednom vremenu i ljudima koji su živote izgubili za svoju domovinu, podsećajući nas da takvo nešto više nikada ne sme da se dogodi.

 

Komentari(0)

Loading