ZA NAŠE PRETKE OVO JE BIO KLJUČ SREĆE Jedna prostorija u kući imala je veliko značenje

Lepote Srbije

17:00

Kultura 0

Sa istoka je na zapad stigao takozvani feng šui, koji predstavlja čitavu umetnost uređivanja stana, počev od poštovanja strana sveta, praćenja sveukupne energije, do sitnih dekoracija. Danas brojni parovi započinju život u novim stanovima, ali se mnogi odlučuju i za renoviranje.

dom
Shutterstock

 

Pravila uređenja kuće ne postoje striktno, niti se doslovce treba pridržavati priručnika kada je uređenje u pitanju. Ali, moramo priznati da nam katkad saveti sa interneta ili prijateljski saveti, metaforički rečeno otvore oči i učine da vidimo ono što ne bismo mogli sami.

Sa istoka je na zapad stigao takozvani feng šui, koji predstavlja čitavu umetnost uređivanja stana, počev od poštovanja strana sveta, praćenja sveukupne energije, do sitnih dekoracija. Danas brojni parovi započinju život u novim stanovima, ali se mnogi odlučuju i za renoviranje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ipak, i stari Sloveni su imali svoja pravila sreće. Zanimljivo je da vrlo često zanemarujemo tradiciju i ono što dolazi od balkanskih naroda, a posežemo za rešenjima u dalekim kulturama i civilizacijama.

Naime, duboko ispod praga ulaznih vrata, po verovanju starih Slovena, nalaze se duše predaka. Otud i ona priča da se mlada preko praga unosi – da ne bi poremetila duhove predaka. S tim u vezi, govorimo i o energiji koja dolazi direktno sa vrata, a koju i feng šui kultura smatra zaista važnom. Uvek treba izbegavati osipanje energije i truditi se da energija kruži u domu. Ne treba smetnuti sa uma ni to da energija, kao što beži kroz prozor, odatle ume i da naiđe. Pa, vodite računa o broju i poziciji vrata i prozora.

Ključ blagostanja – spavaća soba

Na centralnom Balkanu poznata je kućica nalik ostavi koju nazivaju vajat. Vajat je svojevremeno služio da se mladi bračni par osami i tamo započne svoj novi život i porodicu. Zanimljivo je da je ova spavaća soba služila i za prvu bračnu noć, a još zanimljivije da nema prozore. Biće da je to dobro iskorišćena energija.

Kada je u savremen dizajn enterijera i ahitekturu, prste umešao glas iz prošlosti, došlo se do zaključka da iznad garaže, iznad kuhinje, a pogotovo pored ulaznih vrata, nikako ne treba postavljati spavaću sobu.

Komentari(0)

Loading