Danas se slavi SVETA JULIJANA: Velika zaštitnica žena

20:00

Kultura 0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave dan Svete mučenice Julijane i šest stotina trideset mučenika s njom.

sveta Julijana
spc

Sveta mučenica Julijana je ranohrišćanska svetiteljka koja je živela u Nikomidiji krajem 3. veka. Iako je živela u domu neznabožaca rano je čula propoved nekog hrišćanina i poverovala u Hrista i Boga.

Neki rimski senator Elevsije je bio njen verenik. Da bi ga odvratila od sebe, Julijana mu je rekla, da se neće udati za njega ako ne bude postao eparh toga grada. To mu je predložila misleći da nikada neće stići do te funkcije.

Međutim, Elevsije se potrudio i postao eparh nikomidijski. Julijana mu je tada otkrila, da je ona hrišćanka i da ne može stupiti sa njim u brak, dok on ne primi njenu veru govoreći: "Šta nam vredi biti telesno ujedinjeni, a duhom razdeljeni?"

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Elevsije se tada iznervirao i tužio je njenom ocu. Otac ju je kritikovao i tukao, pa je onda predao eparhu na mučenje. U hrišćanskoj tradiciji se spominje da je Julijanu Isus Hrist iscelio u tamnici i ona je izašla pred eparha potpuno zdrava. Eparh ju je potom bacio u zažarenu peć, međutim vatra joj nije naudila.
Videvši to mnogi su poverovali u Isusa. U hrišćanstvo je prešlo 500 muškaraca i 130 žena.

Sve njih je eparh osudio na smrt i naredio da ih poseku mačem. Na istu sudbinu osuđena je i Julijana. Glava joj je odsečena 304. godine.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading