VRH PLANINE U CENTRU BEOGRADA Svaki dan prolazite pored ove "gomile kamenja", a možda ne znate njegovo moćno značenje (FOTO)

Lepote Srbije

19:00

Kultura 0

Samo upućeniji znaju da ovo nije obična gomila kamenja; to je trag srpske istorije od neizmernog značaja.

VRH PLANINE U CENTRU BEOGRADA Svaki dan prolazite pored ove "gomile kamenja", a možda ne znate njegovo moćno značenje (FOTO)
Shutterstock

 

Preko puta Narodne skupštine u Beogradu, u današnjem Pionirskom parku, decenijama stoji usamljeni i naizgled urušeni spomenik.

Samo upućeniji znaju da ovo nije obična gomila kamenja; to je trag srpske istorije od neizmernog značaja - osmatračnica sa Kajmakčalana, nemi podsetnik na cenu koja je plaćena za slobodu našeg naroda.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Retko koja bitka je imala tako snažan uticaj, ne toliko na ishod, koliko na moral i stanje srpske vojske u Prvom svetskom ratu, kao što je to bila bitka na Kajmakčalanu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 011info (@011info)

I danas, kada je prošlo više od 100 godina od ovog sudbonosnog sukoba na dalekoj granici Grčke i Makedonije, istoričari ističu njen značaj i činjenicu da predstavlja prvu pobedu srpske vojske nakon povlačenja preko Albanije.

Mesto sukoba Bugari su zvali Borisov grad – neosvojivo mesto. Tako je i bilo do dolaska srpske vojske…prenosi Istorijskizabavnik.rs

 

Sveti Vasilije

PUT SVETOG VASILIJA Rođenje i život jednog od najvoljenijih srpskih SVETITELJA, od Mrkonjića do Ostroga (FOTO)

Kultura

17:00

28 april, 2024

Kada se iz pravca Mostara krene ka Trebinju, put će vas navesti kroz selo Mrkonjići. Mrkonjići su okićeni stablima najslađih smokava i narova koje ste ikada probali, ali pored toga, ono po čemu su Mrkonjići čuveni jeste to da je upravo tu rođen verovatno najomiljeniji i najpoštovaniji svetac naših prostora, naime ovde je rođen Sveti Vasilije Ostroški, čudotvorac.

Komentari(0)

Loading