Jugoslovenske piroške mekane kao duša: Ovako su ih i naše bake pravile, a u jednom mnoge domaćice greše
Kada zahladi, nema ništa lepše od toplog i mirisnog testa koje se topi u ustima.

Uz samo nekoliko jeftinih sastojaka potrebnih za ovaj recept, možete pripremiti piroške sa sirom koje su toliko mekane i ukusne da će nestati sa stola u trenu. Savršene za hladne dane, a možete ih jesti u kombinaciji s jogurtom ili svežim paradajzom.
Kada zahladi, nema ništa lepše od toplog i mirisnog testa koje se topi u ustima.
Piroške punjene sirom su savršen izbor za brz i ukusan obrok, a najbolje od svega je što su jednostavne za pripremu i ne zahtevaju skupe sastojke. I, najvažnije, uspevaju baš svima.
Sastojci:
- 400 ml mlake vode
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 8 g suvog kvasca
- 1-2 kašike ulja
- 550 g brašna
Za nadev:
- kisela pavlaka
- feta sir
Priprema:
U toplu vodu dodajte kvasac i šećer, pa promešajte. Zatim dodajte brašno i so, pa umesite testo. Nauljite ga i stavite u posudu, pa pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom da naraste, nekih 20 minuta.
Podelite na 12 delova od kojih ćete oblikovati loptice. U posudi pomešajte izmrvljeni feta sir sa pavlakom.
Uzmite jednu lopticu, malo nauljite ruke, pa je što tanje razvucite. Nafilujte, pa preklopite ivice malo i urolajte.
Tako uradite sa svim lopticama od testa. Pržite ih u zagrejanom ulju.
Prijatno!

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas

PORED JAJA, NA USKRŠNJOJ TRPEZI TREBA DA SE NAĐU I OVE NAMIRNICE: Veruje se da donose radost i blagostanje porodici
Ove godine, vernici koji poštuju julijanski kalendar, sutra slave Uskrs - jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Za ovaj praznik koji slavi vaskrsnuće, tj. ponovno rođenje vezuju se lepi običaji, a neki od njih su vezani i za uskršnju trpezu.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Komentari(0)