Najveći GREH koji možete da napravite kada obeležavate krsnu SLAVU: Sveštenici dali svoj sud - kažu da je bolje da ne slavite nego da slavite ovako

10:00

Kultura 0

Sveštenici upozoravaju na jedan od najvećih grehova koji vernici mogu da naprave

Najveći GREH koji možete da napravite kada obeležavate krsnu SLAVU: Sveštenici dali svoj sud - kažu da je bolje da ne slavite nego da slavite ovako
Shutterstock

U novembru nas očekuje čak deset slava, a mnogi vernici sada posebno potežu za pravoslavnim kalendarom ne bi li proverili kada "pada" slava, odnosno da li će trpeza biti posna ili mrsna.

Postoje čak i porodice koje se tradicionalno drže iste trpeze godinama, ne mareći za verske običaje, ali pravila kažu da postoje mrsne i posne slave. Sveštenici upozoravaju da je služenje mrsne hrane u vreme posta ili sredom i petkom jedan od najvećih grehova i da je bolje da ne proslavljaju slavu, nego da tako postupaju.

Evo koje nas slave sve očekuju do kraja godine i koje su posne, a koje mrsne.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na samom kraju oktobra nas očekuje Lučindan, jedna od najučestalijih slava srpskih porodica. Sveti Luka nije obeležen kao zavetni, već je kao "crno slovo" svrstan u praznike od značaja za suštinu crkve.

U južnoj Srbiji se po prvom gostu koji uđe u kuću na Lučindan gata kakva će zima ili godina biti. U Crnoj Gori kažu da je duga na nebu pojas Svetog Luke i da, ukoliko je vidite, to znači da sveti Luka moli boga za nas.

Kako slava pada u utorak, a ni jedan post još uvek nije započeo, priprema se mrsna trpeza.

Slave u novembru:

1. novembra: Prepodobni Prohor Pčinjski, kako pada u sredu, priprema se posna trpeza. Sreda i petak se poste "na vodi" (dakle i bez upotrebe ulja) tokom cele godine, osim u periodima tzv. Trapavih nedelja.
Kada u ove dane padne praznik sa crvenim slovom ili svetitelj čije je ime u kalendaru odštampano masnijom bojom, dozvoljena je upotreba ulja i vina. Ovi dani se mogu postiti na ulju i u slučaju telesne slabosti.
8. novembar: Sveti velikomučenik Dimitrije – Mitrovdan, posna trpeza, dozvoljena je riba.
11. novemabar: Prep. Avramije Zatvornik, priprema se mrsna trpeza, jer se proslavlja u subotu.
14. novembar: Sveti Kozma i Damjan – Vračevi, slava je mrsna i proslavlja se u utorak.
16. novembar: Obnovljenje hrama Svetog velikomučenika Georgija – Đurđic, priprema se mrsna trpeza.
21. novembar: Sabor Svetog Arhangela Mihaila i ostalih Nebeskih Sila Bestelesnih – Aranđelovdan, proslavlja se sa mrsnom trpezom.
24. novembar: Sveti velikomučenik Mina; Sveti kralj Stefan Dečanski, proslavlja se u petak i to posno na vodi.
25. novembar: Sveti Jovan Milostivi; Prepodobni Nil Sinajski, proslavlja se sa mrsnom trpezom.
26. novembar: Sveti Jovan Zlatousti, Patrijarh carigradski, trpeza će biti mrsna.
29. novembar: Sveti apostol i jevanđelist Matej, slava je posna i pada u vreme Božićnog posta, tako da se ne jede meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka koji se poste "na vodi".

Decembar, vreme Božićnog posta:

4. decembar: Vavedenje Presvete Bogorodice, riba se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak.

9. decembar: Prepodobni Alimpije Stolpnik, jede se posno i dozvoljena je riba.
13. decembar: Sveti apostol Andrej Prvozvani, posti se na ulju.
19. decembar: Sveti Nikolaj, Arhiepiskop mirlikijski Čudotvorac – Nikoljdan, posna trpeza sa ribom.

Komentari(0)

Loading