STARA IMENA SE VRAĆAJU U MODU Roditelji u Srbiji sve češće svojoj deci daju imena koja su nosili naše bake i deke, jedno je posebno zanimljivo

Lepote Srbije

18:00

Kultura 0

Iako većina i novih i starih imena ima lepo značenje i nosi jaku simboliku, činjenica je da se ona baš stara, tradicionalna i popularna pre pedeset godina i više, danas nigde ne pojavljuju.

shutterstock
Shutterstock

 

Kroz decenije se menja popularnost određenihimena. I dok su pre dvadeset godina i više bila popularna imena kao što su Kristina, Jelena, Dejan, Marko, Nebojša, danas su zastupljena neka nova, kraća, modernija.

Iako većina i novih i starih imena ima lepo značenje i nosi jaku simboliku, činjenica je da se ona baš stara, tradicionalna i popularna pre pedeset godina i više, danas nigde ne pojavljuju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ipak, lista imena postaje sve raznovrsnija. Iako su u modi neka nova imena dece, poput Nina, Maša, Mila i Sara, polako ali sigurno vraćaju se i neka zaboravljena.

Milica je još uvek na vrhu liste

Milica je još uvek tu, u samom vrhu odmah iza Sofije i Dunje, na trećem mestu ove godine. A Marija je uspela da se održi među prvih trideset, dok Jelene nema ni među prvih 60 imena.

Ime Jelena je od 1970. do 2000. godine vladalo pune tri decenije, a danas su Lena, Lenka, Elena i Helena oblici imena Jelena koji su u modi i svi zajedno ipak čine Jelenu i dalje najpopularnijim imenom.

Pored ovih standardnih i novih, primećuje se pojava veoma starih imena.

Pa se sve češće čuje da devojčice dobijaju stara ženska srpska imena poput: Đurđa, Vasilija, Nedra, Ikonija, Tihana, Bisenija, Đurđija, Pelagija, Jefimija, Aleksija, Ognjana, Vida.

Od starinskih u prvi plan izbilo je ime Pelagija.

Dok dečaci dobijaju imena kao što su: Naum, Vojin, Despot, Nikodim, Makarije, Dorotej, Trifun, Atanasije, Jevrem, Kuzman, Dositej, Grigorije, Đurđe, Vukadin.

Ostrvo Vido

OSTRVO VIDO Simbol srpske golgote, veruje se da ovo treba da uradite kada ga posetite

Kultura

17:00

20 jun, 2024

Ostrvo Vido je mesto sećanja, poštovanja i duboke istorijske veze između Srbije i Grčke. Postoji verovanje da svaki Srbin treba da donese grumen zemlje iz Srbije na ovo sveto tlo, jer naša vojska je ostala zeljna svog zavicaja, mnogi se nikad nisu vratili. A onaj ko odlazi sa Vida trebalo bi da ponese bar jednu šišarku, tako vraća bar jednu napaćenu dušu stradalog vojnika u njegovu Srbiju.

Komentari(0)

Loading