BATA STOJKOVIĆ UMALO UMRO NA SNIMANJU FILMA „KO TO TAMO PEVA“: Život mu je spasio OVAJ LEGENDARNI GLUMAC! Isplivala najveća tajna

Lepote Srbije

13:00

Kultura 0

„Ko to tamo peva“ je jedan od najkultnijih filmova domaće kinematografije. Premijera ovog filma je održana 3. oktobra 1980. godine u beogradskom bioskopu Kozara.

BATA STOJKOVIĆ UMALO UMRO NA SNIMANJU FILMA „KO TO TAMO PEVA“: Život mu je spasio OVAJ LEGENDARNI GLUMAC! Isplivala najveća tajna
Printscreen/Youtube

Citati iz njega se svakodnevno izgovaraju, a scene i nakon 37 godina od snimanja burno se prepričavaju i diskutuju.

BATA STOJKOVIĆ UMALO UMRO NA SNIMANJU FILMA „KO TO TAMO PEVA“: Život mu je spasio OVAJ LEGENDARNI GLUMAC! Isplivala najveća tajna Printscreen/Youtube
 

Međutim, čak ni najveći fanovi ovog legendarnog filmskog ostvarenja nisu ni svesni toga da je malo falilo da čitav projekat obeleži jedna velika tragedija.

Za vreme snimanja „Ko to tamo peva“ dogodila se jedna od najneverovatnijih priča u srpskoj kinematografiji, a njenu istinitost je potvrdila i Batina supruga Olga.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Naime, sticajem okolnosti, ispostavilo se da je Paja tada spasao Bati život. Sigurno se svi sećaju scene u kojoj se Batin lik, nakon što su ga već proglasili mrtvim, pojavljuje plivajući u reci. Kadar je inače sniman u mutnoj i ledenoj Tisi i bezbroj puta je ponavljan tako da se Bata propisno smrznuo.

BATA STOJKOVIĆ UMALO UMRO NA SNIMANJU FILMA „KO TO TAMO PEVA“: Život mu je spasio OVAJ LEGENDARNI GLUMAC! Isplivala najveća tajna Youtube / Klasik Srbija
 

Ono što gledaoci nisu imali prilike da vide, jeste to da se Bata umalo udavio. Naime, pošto je bilo hladno, pronašli su mu gornji deo ronilačkog odela koje je trebalo da nosi ispod odeće. Kako je Bata bio krupnije građe, gumeno odelo je jedva od nekud iskopano, a on se jedva uvukao u njega.

Bati je naime u jednom trenutku pozlilo od silnog napora gacanja kroz mulj do kolena. Malo odelo ga je gušilo, ali u prvi mah niko ništa čudno nije primetio.

Pavle, koji je bio vrsni poznavalac reke, jedini je primetio i shvatio u kakvoj opasnosti se nalazi Bata. Uskočio je u vodu, izvadio nož i presekao to gumeno odelo kako bi Bata došao do vazduha. Glumac je do tada već bio skoro poplaveo.

BATA STOJKOVIĆ UMALO UMRO NA SNIMANJU FILMA „KO TO TAMO PEVA“: Život mu je spasio OVAJ LEGENDARNI GLUMAC! Isplivala najveća tajna Printscreen/Youtube
 

Evo još nekih zanimljivosti o filmu:

– Snimanje je počelo 4. aprila 1980. i što je prava retkost – sve je išlo redom, od početne pesme, pa nadalje. To je bilo bitno za glumce, koji onda mogu prirodno da razvijaju likove, da vide šta je njihov partner uradio u prethodnoj sceni, pa da se onda ravnaju po tome.

– Dogovoreno je da traje samo 21 (snimajući) dan, zbog čega se radilo i po 20 sati dnevno.

– Nisu koristili reflektore, pa je ceo film je u smeđim i crnim tonovima. Čak je za noćne scene kao glavno osvetljenje korišćena logorska vatra.

– Ekipa se za snimanje okupljala svakog jutra oko 5 sati, ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu.

– Iako je Pavle Vuisić u filmskim krugovima važio kao „težak za saradnju, nezgodan i neko ko voli da popije“, ispostavilo se da je Vuisić svakog jutra bio prvi na okupljanju, oran i trezan.

(Blic)

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Manastir Lešje

MANASTIR LEŠJE Malo ko zna za njega a čuvar je čestice Časnog Krsta i vrednih relikvija, evo priče o ovom svetom mestu

Kultura

21:00

21 jun, 2024

Manastir Lešje udaljen je desetak kilometara od Paraćina, nedaleko od glavnog puta prema Zaječaru. Lešje pripada Eparhiji kruševačkoj. Ime je dobio po leskovoj šumi koja je iskrčena u podnožju brda Baba, koje se naslanja na planinu Rtanj. O istorijatu Lešja svedoče retki pisani izvori koji se čuvaju u ruskom državnom muzeju u Moskvi i na Svetoj gori u Hilandaru.

Komentari(0)

Loading