SRPSKA CARICA SA NAJNEOBIČNIJIM IMENOM Niko se pre i posle ćerke Stefana III Dečanskog nije ovako zvao

Lepote Srbije

16:00

Kultura 0

Lik Carice Nemanjić prikazan je na freskama u Gračanici i Dečanima.

SRPSKA CARICA SA NAJNEOBIČNIJIM IMENOM Niko se pre i posle ćerke Stefana III Dečanskog nije ovako zvao
Wikipedia

 

Srpski kralj Milutin Nemanjić ženio se čak pet puta. Brakove je, kao i većina srednjovekovnih vladara, sklapao iz političkih motiva. Samo sa petom suprugom, maloletnom Simonidom, nije imao naslednike.

Istorija pamti njegove potomke: srpskog kralja Stefana III Dečanskog, potom nesuđenog srpskog kralja Konstantina, ćerku Anu (Nedu) i ćerku vrlo neobičnog imena – Caricu Nemanjić, piše Opanak.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Carica, ili Zorica kako su je još zvali, rođena je oko 1283. godine u braku srpskog kralja Milutina i njegove treće supruge Jelisavete Arpad, ćerke ugarskog kralja Ištvana V. Iako brak sa Jelisavetom nije dugo potrajao, samo godinu dana, Milutin je Caričinu majku vratio u njenu domovinu Mađarsku, a ćerku Caricu ostavio da odrasta na svom dvoru sa braćom Stefanom i Konstantinom.

SRPSKA CARICA SA NAJNEOBIČNIJIM IMENOM Niko se pre i posle ćerke Stefana III Dečanskog nije ovako zvao Wikipedia
 

 

Caricu Nemanjić spominje anonimni hroničar koji je 1308. godine prolazio kroz Srbiju i ostavio podatke o uzrocima građanskog rata između Milutina i brata Dragutina, sremskog kralja. Milutin je, prilikom pregovora sa vladarima Zapadne Evrope, nudio Šarlu Valoi brak između Šarla II Alansonskog i svoje ćerke Carice. Ovaj brak trebalo je da učvrsti savez između Milutina uperen protiv vizantijskog cara Andronika II.

Pregovori su vođeni jula 1308. godine i završeni su neuspehom. Ipak, pominje se da se Carica udavala dva puta. Datum njene smrti nije zapamćen, kao ni to da li je imala potomke. Ipak, ostaje upamćena kao srpska princeza sa najunikatnijim imenom, koje više nije nosila nijedna srpska princeza u istoriji.

Lik Carice Nemanjić prikazan je na freskama u Gračanici i Dečanima.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading