DA LI ZNATE KO JE PRVI SRBIN KOJI JE LETEO AVIONOM? Leteo je sa najpoznatijim avijatičarem grofom De Lamberom

21:00

Kultura 0

Jedini član neke kraljevske porodice koji se tada odvažio da se vine u visine i život poveri nestabilnom i nesigurnom aeroplanu

DA LI ZNATE KO JE PRVI SRBIN KOJI JE LETEO AVIONOM? Leteo je sa najpoznatijim avijatičarem grofom De Lamberom
shutterstock

Princ Aleksandar Karađorđević, tokom boravka u Francuskoj, od 5. do 27. aprila 1910. godine, prihvatio je ponudu jednog od najpoznatijih avijatičara tog vremena, grofa De Lambera, da na letelištu Vilakuble kod Pariza, leti avionom „flajer 1”.

Značajno je da je to bio jedan od aviona koji su napravila braća Rajt. Licencu za proizvodnju „flajera 1” francuska vlada otkupila je od braće Rajt, prilikom njihovog boravka u Francuskoj 1908. i 1909. godine, i na njima su uskoro leteli francuski piloti, među kojima i grof De Lamber.

Grofa De Lambera, koji se pročuo prvim letom oko Ajfelovog tornja i koji je jula 1909. godine bio jedan od učesnika nadmetanja za prelet preko kanala Lamanša, princ Aleksandar poznavao je odranije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

DA LI ZNATE KO JE PRVI SRBIN KOJI JE LETEO AVIONOM? Leteo je sa najpoznatijim avijatičarem grofom De Lamberom Wikipedia

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Petnaestog ili šesnaestog aprila 1910. godine, tačan datum još nije utvrđen, njih dvojica odvezli su se na letelište tri kilometra od Versaja gde ih je čekao najpoznatiji avion u istoriji vazduhoplovstva – dvokrilac koji nije imao točkove nego je poletao sa skijama uz pomoć katapulta.

DA LI ZNATE KO JE PRVI SRBIN KOJI JE LETEO AVIONOM? Leteo je sa najpoznatijim avijatičarem grofom De Lamberom shutterstock
 

Grof i princ sedeli su jedan pored drugog a komande leta bile su udvojene. Mada je krug oko letelišta koji su napravili iznosio samo nekoliko

Ovaj događaj pobudio je veliku pažnju tadašnje evropske štampe. Pored ostalih, bečki časopis „Viner bilder”, u broju 19 od 11. maja 1910. godine, pisao je o tome ovako:

Krunski princ Srbije Aleksandar, koji trenutno boravi u Parizu, može se podičiti da je prvi budući vladar koji je preduzeo let aeroplanom".

U vazdušne brodove (cepelin) već je ušlo dosta moćnika kao što se sećamo kralja od Virtemberga, visokog vojvode od Badena i mnogi drugi. Ali nestabilnom i nesigurnom aeroplanu nije još nijedan član neke kraljevske porodice poverio svoj život.

Prestolonaslednik Srbije, koga već dugo zanima avijacija, obratio se u Parizu grofu De Lamberu s molbom da ga ovaj uzme sa sobom na jedan let. Poznato je da je grof De Lamber avijatičar koji je pre nekoliko meseci obavio onaj senzacionalni let preko Ajfelovog tornja. Grof je s radošću prihvatio molbu mladog princa i obavio je s njim jedan lep let.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Komentari(0)

Loading