DIM SLAVSKE SVEĆE OTKRIVA BUDUĆNOST VAŠE KUĆE: Kako se gasi slavska sveća i gde se drži posle slave

Lepote Srbije

14:00

Kultura 0

Po pravilu, domaćin gasi slavsku sveću uz ove običaje...

molitva
Shutterstock

Sveća, kolač i žito jedine su tri stvari koje su zaista neophodne za slavu, podsećaju nas naši stari. Oni su znali i da prate dim slavske sveće pri gašenju.

Govorilo se, ako ode pravo u vis, to je znak da će sledeća godina biti berićetna, da će se čeljad lepo slagati. Ako dim krivuda i uvija se, pričali su, to je razlog za brigu pa treba čuvati stoku što bolje, a ukućane štititi od bolesti.

Da bi se sveća ugasila prema običajima, to treba da učini domaćin slave. On se prvo prekrsti, pa sveću gasi polako, tako što iz čaše s vinom kašičicom polako poliva plamen. Zatim se sveća nosi na svečano mesto, obično pred samu ikonu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Slavska sveća redovno stoji na tom mestu i može se paliti prilikom svih kućnih molitvi, kao i u prilikama kad sveštenik dođe da osvešta vodicu. Najbolje bi bilo da se iskoristi do sledeće slave, a ako to ne bude slučaj, može se odneti i u crkvu i zapaliti pre liturgije.

Slavska sveća uvek se pali tako što se poljubi, osoba prekrsti i u molitvi pomene Boga i svoje najmilije i tek onda zapali plamen.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Ostrvo Vido

OSTRVO VIDO Simbol srpske golgote, veruje se da ovo treba da uradite kada ga posetite

Kultura

17:00

20 jun, 2024

Ostrvo Vido je mesto sećanja, poštovanja i duboke istorijske veze između Srbije i Grčke. Postoji verovanje da svaki Srbin treba da donese grumen zemlje iz Srbije na ovo sveto tlo, jer naša vojska je ostala zeljna svog zavicaja, mnogi se nikad nisu vratili. A onaj ko odlazi sa Vida trebalo bi da ponese bar jednu šišarku, tako vraća bar jednu napaćenu dušu stradalog vojnika u njegovu Srbiju.

Komentari(0)

Loading