ZAŠTO DAN PRIMIRJA, A NE DAN POBEDE? Pitanje oko kog danas svi "lome koplja", a evo ŠTA KAŽE ISTORIJA

Lepote Srbije

15:00

Kultura 4

Dan primirja u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji koji se obeležava 11. novembra. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i tako okončale Prvi svetski rat.

ZAŠTO DAN PRIMIRJA, A NE DAN POBEDE? Pitanje oko kog danas svi "lome koplja", a evo ŠTA KAŽE ISTORIJA
Wikipedia

Kao državni praznik ovaj dan se u Srbiji obeležava od 2012. i od tada pa do danas traju rasprave – da li je ispravno obeležavati Dan primirja ili je istorijski tačnije slaviti Dan pobede?

- Dan primirja koji važi za Zapadni front koji se od 1914-1918. prostirao od Baltičkog mora do Švajcarske. Istočni front je ugašen posle Oktobarske revolucije 1917. Solunski front, naš srpski front treba da se slavi kao Dan pobede! Nisu se Bugari, a onda i Mađari primirili, nego su bežali kao zečevi posle proboja 15. septembra 1918. godine – smatra istoričar Dobrica Jovičić.

ZAŠTO DAN PRIMIRJA, A NE DAN POBEDE? Pitanje oko kog danas svi Arhiv Čačak
 

On dodaje da je takođe značajno i to što su se Nemci delimično odbranili.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Nijedan Englez, Francuz ni Amerikanac nije ušao u Nemačku. Zato to i jeste Dan primirja. Sa druge strane, Solunski front je probijen i Austrougarska, Nemačka i Bugarska su tamo poraženi - objašnjava Jovičić.

Ovaj istoričar u prilog tvrdnji podseća i na naredbu vojvode Stepe Stepanovića posle kapitulacije Bugarske 29. septembra 1918. godine. Ona je glasila: “Vrhovna komanda saopštava da je Bugarska ratifikovala konvenciju o prestanku neprijateljstva. Bugarska priznaje da je razbijena i razoružana, bačena je na zemlju. Naša vlada očekuje reč pravde za sva bugarska nedela. Otadžbina je na putu oslobođenja (...) Slava herojima Druge armije i zahvaljujemo se Bogu!"

ZAŠTO DAN PRIMIRJA, A NE DAN POBEDE? Pitanje oko kog danas svi vikipedij

 

Takođe je interesantno da je Srbija ratovala i nakon potpisivanja primirja na Zapadnom frontu.

Naime, iako je Prvi svetski rat zvanično završen 11. novembra 1918. potpisivanjem primirja između Saveznika sa jedne strane i Nemačke sa druge, porazene strane u već čuvenom vagonu kraj Pariza. Međutim, u tom trenutku, ratovalo se još negde - između Kraljevine Srbije i Mađarske koja se otcepila od Austrije.

Prva srpska armija vojvode Petra Bojovića, posle oslobođenja Niša, Smedereva, Beograda, Novog Sada "Srpske Atine", kreće prema Subotici i Segedinu.

ZAŠTO DAN PRIMIRJA, A NE DAN POBEDE? Pitanje oko kog danas svi Wikipedia
 

- Mađarska je posle samo dva dana shvatila da je nemoćna pred našom vojskom, pa šalje izaslanike u Beograd i oni pred načelnikom Vrhovne komande, vojvodom Mišićem potpisuju kapitaliciju – ističe Jovičić.

Prvi svetski rat je tako trajao od napada Austrougarske na Srbiju do teškog poraza crno-žute imperije do 13. novembra 1918. i predaje Mađara vojsci Prve srpske armije. Kako su Saveznici dva dana ranije potpisali primirje procenjeno je da je bolje da i Srbija prihvati taj datum nego da obeležava praznik dva dana posle svih ostalih.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(4)

Loading
zora

28.10.2022 09:54

Tog 11 novembra su potpisani papiri za prestanak ratovanja medju neprijateljima cekajuci definitivne potpise u Versaju 28 juna 1919 godine, na dan atentata u Sarajevu. Zove se TRETE ZA MIR.

Pavle Pikaso

28.10.2022 14:22

Pa naravno primirje koje je trajlo oko dve decenije

JA

29.10.2022 11:45

Srbi su usli u Vojvodinu, praznu od vojske jer je bio dogovor da se madjari povuku na granicu kod Subotice, i da Vojvodina ostane demilitarizovana teritorija izmedju Srbije i Madjarske. Kralj Petar je ujahao konjem u Novi Sad, bez ispaljenog metka, i time prekrsio dogovor postignut u Beogradu.

Чуле

30.10.2022 07:42

Немачка је 20. октобра потписала примирје, а 11. новембра капитулацију... Уосталом, зашто би Хитлер тражио од Француза 1940. да му потпишу капитулацију баш у Компњеу?