ZAUSTAVILA GA BANDA OVK I TRAŽILA DA SE KLEČEĆI POMOLI ZA POGINULE ALBANCE Patrijarh pokazao šta je božji čovek

12:00

Kultura 0

Patrijarh Pavle živeo je skromnim životom i nije želeo da se mnogo priča o njegovim podvizima.

ZAUSTAVILA GA BANDA OVK I TRAŽILA DA SE KLEČEĆI POMOLI ZA POGINULE ALBANCE Patrijarh pokazao šta je božji čovek
Printscreen

Mnoge činjenice o dobroti bivšeg patrijarha Srpske prvoslavne crkve opšte su poznate, ali mnoge druge stvari su ostale skrivene samo zato što je on tako želeo.

ZAUSTAVILA GA BANDA OVK I TRAŽILA DA SE KLEČEĆI POMOLI ZA POGINULE ALBANCE Patrijarh pokazao šta je božji čovek Tanjug
 

 

Kada je još kao vladika bio na Kosovu i Metohiji, Pavle je imao susret sa tzv. Oslobodilačkom vojskom Kosova (OVK).

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Naoružana banda zaustavila je Pavla i tražila mu da se klečeći pomoli za poginule Albance. Tadašnji vladika im je na to odgovorio da se on “za sve žrtve uvek moli klečeći u crkvi”, te da se podrazumeva da će i za Albance isto uraditi. Iz ovog incidenta izašao je nepovređen.

Dobio tuberkulozu spasavajući davljenika

Dok je radio u Banji Koviljači kao vaspitač, spasao je jednog dečaka od davljenja iz ledene vode. Pavle je posle toga dobio tuberkulozu i lekari su mu davali najviše tri meseca života. On je međutim uspeo da se potpuno oporavi.

patrijarh pavle Printscreen/Instagram
 

Jeo mrvice hleba

Jednom prilikom je na svečanoj večeri sa najvišim državnim vrhom, po završetku jela, uzeo i pokupio mrvice hleba sa salvete i pojeo. Na pitanje zašto to radi, odgovorio je: “Ne znate vi šta je prava glad. Mi bacamo hleb pored stola i u kontejnere, a on i u mrvicama nekima predstavlja nadu za život. Setite se svaki put kada ostavite hleb koliko ima gladne dece u Africi i širom sveta”.

U školskoj klupi drugovao s Mešom Selimovićem

Malo je poznato da je Pavle delio klupu u gimnaziji u Tuzli sa čuvenim piscem Mešom Selimovićem.

Stalno se šalio na svoj račun

Patrijarh Pavle ostao je upamćen i kao šaljivdžija na svoj račun. Postoji priča da ga je tokom leta avionom iznad mora jedan arhiđakon pitao da li se plaši smrti, a Pavle mu je odgovorio: “Kada bi se sada avion srušio primio bih to kao akt pravednosti. Toliko sam riba iz mora pojeo tokom postova da bi bilo čudno da one ne iskoriste priliku da sada pojedu mene”.

Ostavio crkvi milione

Najbližim srodnicima, potomcima svog brata, ostavio je samo budilnik i običan sat. Svoje ordenje i prava na knjige, koja se sada mere milionima, ostavio je Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

ZAUSTAVILA GA BANDA OVK I TRAŽILA DA SE KLEČEĆI POMOLI ZA POGINULE ALBANCE Patrijarh pokazao šta je božji čovek Foto: Rina
 

Voleo je da peva

Pavle je koristio svaku priliku da izađe pred hor i pokaže svoje pevačke sposobnosti. Voleo je da sa horom peva liturgijske pesme iako mu to slabašno telo nije uvek dozvoljavalo.

Na posao uvek išao gradskim prevozom

Patrijarh Pavle je uvek na posao išao gradskim prevozom. Nikada nije želeo da ima službeni auto, koji mu je kao vladiki, a potom kao patrijarhu pripadao. Tvrdio je da svaki sveštenik mora da se ponaša kao običan čovek i kritikovao vladike što voze skupe automobile.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu, a tu je i TikTok.

Pravoslavni muzej Čačak

PRVA NACIONALNA PRESTONICA KULTURE Ovaj grad je sada dobio i PRVI PRAVOSLAVNI MUZEJ (FOTO)

Kultura

18:00

24 maj, 2024

Čačak - Da se nije bez razloga okitio titulom prve Nacionalne prestonice kulture, Čačak je pokazao još jednom i to nakon što je titulu predao gradu Užicu. Osim Etnološkog i Muzeja košarke grad na Moravi dobio je i prvi Pravoslavni muzej, jedinstvenu Riznicu u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku. To je delo na kom se dugo radilo, naravno uz blagoslov episkopa Justina. U riznici se nalaze mnogi jedinstveni eksponati, koji i te kako zavređuju pažnju posetilaca.

Komentari(0)

Loading