STARI SRPSKI SVADBENI OBIČAJI Kupovina mlade koštala basnoslovno, a onda je Aleksandar Karađorđević zabranio čuvenim rečima

12:00

Kultura 1

Ova naredba je doneta 1846. godine i od tada je poznati srpski običaj postao šala, umesto pravog otkupa

STARI SRPSKI SVADBENI OBIČAJI Kupovina mlade koštala basnoslovno, a onda je Aleksandar Karađorđević zabranio čuvenim rečima
Shutterstock/Svadba

Ako ne na godišnji odmor, stranci u našu zemlju dolaze kako bi uveličali venčanje nekog prijatelja. Kada je u pitanju srpska svadba običaji koji dočekaju strance su brojniji i još neobičniji, ali jednako pitureskni i zanimljivi.

Ukoliko želite da vaši prijatelji, stranci malo bolje upoznaju naš narod, najbolje je povesti ih u organizaciju same svadbe, oko koje su isprepletani različiti običaji. Dok vam pomažu da ukrasite sve za proslavu, možete ih uputiti u to šta ih očekuje tokom same svadbe.

Svima je zanimljivo da ukrašavaju prostor i kapije cvećem, tilom i ukrasnim mašnama, a naročito ako je to deo običaja o kom ne znaju ništa. Saopštite im i da će se ta dekoracija i venci čuvati neko vreme posle venčanja, na okućnici odakle je mlada otišla.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

STARI SRPSKI SVADBENI OBIČAJI Kupovina mlade koštala basnoslovno, a onda je Aleksandar Karađorđević zabranio čuvenim rečima Shutterstock/Svadba

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

U goste se nosi isključivo neparan broj cvetova

Ukoliko se planira odlazak na svadbu (ali i bilo koju drugu proslavu) sa cvećem, svaki Srbin će dobro obratiti pažnju na to koji je broj cvetova u njegom buketu. Odneti paran broj cvetova smatra se nekulturnim, jer se paran broj cvetova (ili bilo kojih predmeta) vezuje za “podelu” odnosno darove na sahranama. Boja cveća nikako ne bi trebalo da ide u pravcu žute ili narandžaste, jer su to boje za koje se veruje da podstiču ljubomoru.

S puškom na jabuku

Uvetiru u šok koji strance očekuje kada se upoznaju sa običajem oko “kupovine mlade” predstavlja običaj pucanja na jabuku. Kao dokaz svoje vrednosti da brani kuću i ženu, tast pred budućeg zeta postavlja izazov da sa najvišeg drveta u dvorištu, puškom skine jabuku. Tek ako u toj nameri uspe, može da vodi mladu.

STARI SRPSKI SVADBENI OBIČAJI Kupovina mlade koštala basnoslovno, a onda je Aleksandar Karađorđević zabranio čuvenim rečima Shutterstock
 

 

Kupovina mlade

Kada se organizuje tipična srpska svadba običaji kupovine mlade imaju veliku tradiciju. Mladoženja ulazi u kuću i novcem (ranije dukatima) otkupljuje mladu od rodbine, koja se pritom cenjka i podiže cenu. Koliko je običaj bio poštovan i zastupljen govori i podatak da su ponekad svote iznuđenog novca bile basnoslovne.

Knez Aleksandar Karađorđević 1846. izdao naredbu koja je glasila: „Iskanje i davanje novca i zlata za devojku ukida se kao običaj protivan dostojanstvu čovečijem„. Time je ovaj običaj ukinut, a danas su od njega ostale samo šale u vidu simboličnog otkupa mlade.

STARI SRPSKI SVADBENI OBIČAJI Kupovina mlade koštala basnoslovno, a onda je Aleksandar Karađorđević zabranio čuvenim rečima Shutterstock/Svadba
 

 

Bacanje sita na krov

Kada mladenci nakon venčanja dođu u svoj novi dom, mlada od svekrve uzima sito u kom se nalaze jabuka i nešto žitarica. Jabuku baca sebi iza leđa – za sreću, a sito sa žitaricama (za plodnost) na krov kuće. Ukoliko se sito zadrži na krovu, smatra se da će i mlada da se zadržati u kući.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
 
BONUS VIDEO:

Komentari(1)

Loading
Veki

08.09.2022 10:17

Bacanje sita sam videla samo na jednoj svadbi i nije bilo moguce baciti na krov , jer je kuca visoka. Kupovina mlade , pa i iz sale je ponizavajuca /bravo za Kneza!/. Jer ostaje saznanje da je mlada ipak necije vlasnistvo i da ima pravo da je proda , kao roba. Danas se kaznjava prodaja u nekim zajednicama,najcesce Romskim i nekim seoskim u siromasnim delovima. Pucanje u jabuku je suludo,a pocelo je sa Arkanom . Nikakve pucnjave , da bi smo ziveli u miru i radosti , potrebni su muzika,pesma ,igra...Insistirati na prevazidjenim obicajima je sramotno i ponizavajuce.Kad sam se udavala pre tridesetak godina ,cula sam svasta , cak o paljenju vatre na kapiji , pa ako mladozernja i njegovi preskoce,onda moze *dobiti*mladu.Poslusajte savete Duska Radovica i postujte se i volite se ,To su najvazniji obicaji.