IKONA BOGORODICE PEĆKE Veruje se da je učinila mnoga čuda, narod je iz milošte zove Krasnica Pećka (FOTO)

19:00

Kultura 0

U Crkvi Bogorodice Odigitrije manastira Pećka Patrijaršija u bogato ukrašenom tronu stoluje čudotvorna ikona Bogorodice Pećke kojoj verni narod na poklonjenje dolazi već osam vekova.

Pećka patrijaršija
Lepote Srbije/J.J.

Кrasnica Pećka, kako je narod iz milošte zove, jedna je od najvećih srpskih svetinja koju je naš Sveti Sava dobio na dar prilikom hirotonije u prvog srpskog Arhiepiskopa.

Lik Bogorodice Pećke živopisao je apostol i jevanđelist Luka u Getsimaniji kraj groba Presvete Bogorodice, 48. godine.

Narod veruje da je ikona Majke Božje učinila mnoga čuda u gradu Peći i uopšte u narodu: sačuvala ga od kolere, bila mu uteha u vekovima robovanja, radost u žalosti, lekar u bolesti, prijatelj u nevolji, ohrabrenje u stradanju i na samrti. Srbi su je oduvek bezgranično voleli, Turci se odnosili prema njoj korektno i sa poštovanjem, a i Albanci su prema ikoni gajili strahopoštovanje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

S vremena na vreme ikona je nošena po srpskim krajevima, gdje je posećivala domove vernika, u njima konačila i pred njom su čitane danonoćne molitve. Pre sedamdeset godina bila je i u Beogradu, neobično svečano dočekana, o čemu je pisala sva tadašnja štampa. Кasnije je posetila i Zemun. Ovoj ikoni je posvećen poseban Akatist, delo mitropolita Mihaila iz 1894. godine. U njemu je i pripjev: Raduj se zaštitnice i spasiteljko roda srpskoga, krstonosnoga! U Peći je u prošlosti na praznik ikone Bogorodice Pećke čudotvorna ikona nošena u litiji kroz grad, od kuće do kuće srpskih domaćina koji su je svečano dočekivali.
Ikona je nošena u najudaljenije gradove Stare Srbije; tada bi se njen svešteni hod sprovodio uz najsvečanije litije. No, iako su litiju zabranili komunisti 1947, narod joj je i dalje sa nepokolebljivom verom prilazio i dobijao isceljenja i duševnu utehu: gluvi su dobijali sluh, nemi govor, hromi hod – sve po svedočenju sestara, koje sva čuda koja proishode od nje, verno zapisuju.

Кada je Sv. Stefan Dečanski došao da primi Svetomiropomazanje radi vladavine, arhipastir Nikodim, prinoseći mu ikonu Pećku radi celivanja, video je od nje veliku svetlost koja je obasjavala srpskog monarha.

Jedno vreme, po volji ljudi, ikona je bila preneta u Moraču obitelj u Crnoj Gori, ali ne želeći to, vratila se u Pećku patrijaršiju, pokazavši se Patrijarhu Gavrilu (Rajiću), rekavši mu: Čedo Gavrilo, uzmi ikonu moju što je sada s desne strane i postavi je na moj presto.

Vekovima ona verno čuva svetu Pećku patrijaršiju, a njeno se staranje naročito osećalo tokom vremena turskog ropstva. Bila je –  utešiteljka tokom robovanja, radost grada, prijatelj, lekar u bolesti, ohrabrenje u patnjama i smrti.

U ovoj čudotvornoj ikoni mučeničko Кosovo, a i sav srpski rod, vekovima kao zaštitnicu svoju ima Presvetu Djevu Mariju, koja posreduje pred Prestolom Sina svoga za sve one koji joj se obraćaju. Otuda je sav srpski narod beskrajno poštuje.

Pa i tokom pandemije koronavirusa, ikona Majke Božije Pećke izneta je iz trona u kome počiva te je nošena u krsnom hodu iznad spoljnih zidina drevne svetinje Pećke patrijaršije; Monahinje su je nosile iz pojanje molitve koju je sastavio rumunski Patrijarh Danilo. Ovo je bio prvi put nakon 40 godina da je ikona nošena u sveštenom ophodu izvan spoljnjih manastirskih zidina. Tom prilikom bogojavljenskom vodom kropljena je okolina uz pojanje Akatista Presvetoj Bogorodici Pećkoj.

Prvi dan po Spasovdanu, slavimo Pećku ikonu presvete Bogorodice.

(Opanak/Svetigora)

 

Komentari(0)

Loading