BOSANSKA KVRGUŠA: Pita sa piletinom koja se u slast jede i u Srbiji

Lepote Srbije

19:00

Gastronomija 0

Kvrguša je jedno od onih jela koje svojom jednostavnošću, ali i bogatim ukusom, oduševljava.

pita sa piletinom
Shutterstock

Ovo tradicionalno bosansko jelo predstavlja vrstu pite, tačnije pileće meso u testu i zvog svog izgleda je dobila i naziv kvrguša. Kako se stanovništvo selilo, tako je i kvrguša prešla Drinu. 

Danas vam donosimo recept za ovu preukusnu pitu, koju će obožavati cela porodica.

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1 kg piletine ( bataci, zabatci, belo meso )

1 kašika suvog začina

1 ravna kašičica soli

nekoliko kašika ulja ( 7 – 10 )

5 jaja

200 gr oštrog brašna

500 ml mleka

Priprema:

Piletinu odkostiti i skinuti kožu ako je baš debela ( tanki komadići mogu ostati na piletini), pa je iseći na krupnije komade. U tiganj usuti nekoliko kašika ulja ( 3, 4 ) pa spustiti piletinu da se oko 10 minuta malo proprži. Brže ide sa manjim komadima, za krupnije komade treba 15 – 20 minuta. Uključiti rernu na 200 stepeni i u nju staviti pleh, keramičku tepsiju ili vatrostalnu posudu sa 4 kašike ulja, da se zagreje. Dok se ulje zagreva umutiti jaja, mleko, so i brašno da nema grudvica. Izvaditi zagrejano ulje pa usuti trećinu smese sa jajima. Preko poslagati piletinu, ravnomerno i onda preliti ostatkom smese. Staviti da se peče oko 40 minuta. Testo će se podići pa pazite da ne bude jako plitka tepsija. Pečenu kvrgušu izvaditi pa preliti sa umućenim mladim kajmakom ili nekom vašom kombinacijom. Vratiti još 5 minuta u ugašenu rernu.

Poslužiti toplo.

Prijatno i uživajte!

(Tepeza)

Komentari(0)

Loading