POSNE PUNJENE PAPRIKE: Neodoljiv spoj ukusa i mirisa za kraj Gospojinskog posta
Ako postite Gospojinski post koji je počeo 14. avgusta i trajaće do 28. avgusta, donosimo vam predlog za jelo koje ćete obožavati.
Punjene paprike su savršen izbor – jednostavno jelo koje spaja svežinu povrća sa bogatim ukusom pirinča i začina. Ovaj recept donosi toplinu i mirise bakine kuhinje, a istovremeno pruža priliku da se u ovim poslednjim danima posta pripremite za veliki praznik, negujući i telo i duh.
Punjene paprike
Sastojci:
Možda vas zanima:
Ovu molitvu vernici obavezno izgovaraju tokom Gospojinskog posta: Veruje se da donosi zdravlje - zapamtite je dobro
On prethodi Velikoj Gospojini koja se obeležava 28. avgusta
Počinje Gospojinski post: Evo šta nikako ne smete da radite
Počinje Gospojinski post, jedan od najstrožih u pravoslavnoj tradiciji. Traje od 14. do 28. avgusta i donosi stroga pravila ishrane, ali i posebna duhovna pravila koja vernici poštuju vekovima.
Možda vas zanima:
Ovu molitvu vernici obavezno izgovaraju tokom Gospojinskog posta: Veruje se da donosi zdravlje - zapamtite je dobro
On prethodi Velikoj Gospojini koja se obeležava 28. avgusta
Počinje Gospojinski post: Evo šta nikako ne smete da radite
Počinje Gospojinski post, jedan od najstrožih u pravoslavnoj tradiciji. Traje od 14. do 28. avgusta i donosi stroga pravila ishrane, ali i posebna duhovna pravila koja vernici poštuju vekovima.
Možda vas zanima:
Ovu molitvu vernici obavezno izgovaraju tokom Gospojinskog posta: Veruje se da donosi zdravlje - zapamtite je dobro
On prethodi Velikoj Gospojini koja se obeležava 28. avgusta
Počinje Gospojinski post: Evo šta nikako ne smete da radite
Počinje Gospojinski post, jedan od najstrožih u pravoslavnoj tradiciji. Traje od 14. do 28. avgusta i donosi stroga pravila ishrane, ali i posebna duhovna pravila koja vernici poštuju vekovima.
8 crvenih paprika
1 šolja pirinča
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 šolja rendane šargarepe
1 šolja sitno seckanog paradajza
1/2 šolje seckanog peršuna
so, biber po ukusu
maslinovo ulje
Priprema:
Paprike očistite i izvadite seme. Na maslinovom ulju propržite luk i beli luk dok ne postanu zlatni. Dodajte rendanu šargarepu i paradajz, te dinstajte još nekoliko minuta. Dodajte pirinač, so, biber i peršun, te sve dobro izmešajte. Napunite paprike smesom i poređajte ih u tepsiju. Prelijte sa malo vode i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta.
(Trpeza)
KOLAČ KOJI SE ČUVA DVE NEDELJE: Zaboravljeni posni recept sa orasima naših baka, tajna mirisa i mekoće
U vremenima dugih postova, srpska trpeza je bila puna domišljatih recepata. Otkrivamo tajnu "Bakine torte" – izuzetno bogatog, ali potpuno posnog kolača koji se pravi bez jaja i mleka. Ovaj kolač, premazan medom i orasima, ostaje mekan i svež danima, zbog čega je bio idealna zimska poslastica za slavlja.
Srpkinje će biti oduševljene ovim starinskim receptom: Orasnice kakve smo jeli samo kod bake, pravo savršenstvo
Bilo da ih pravite za praznike, porodične okupljanja ili jednostavno za uživanje uz kafu orašnice su pravi izbor koji će osvojiti sve.
Ko proba pitu s makom po receptu Suzane Mančić neće se pokajati: Bolja je od svake štrudle, osvaja ukusom i mirisom
Recept za ovu ukusnu poslasticu kojoj malo ko može odoleti.
GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.
Recept za domaću supu zlata vredan: Jedan sastojak je ključan, spremaćete je svaki drugi dan
Samo jedna namirnica koja može potpuno da podigne njen ukus.
Komentari(0)