POSNE PUNJENE PAPRIKE: Neodoljiv spoj ukusa i mirisa za kraj Gospojinskog posta

Izvor: Trpeza

19:00

Gastronomija 0

Ako postite Gospojinski post koji je počeo 14. avgusta i trajaće do 28. avgusta, donosimo vam predlog za jelo koje ćete obožavati.

posne punjene paprike
Shutterstock

Punjene paprike su savršen izbor – jednostavno jelo koje spaja svežinu povrća sa bogatim ukusom pirinča i začina. Ovaj recept donosi toplinu i mirise bakine kuhinje, a istovremeno pruža priliku da se u ovim poslednjim danima posta pripremite za veliki praznik, negujući i telo i duh.

Punjene paprike

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

8 crvenih paprika

1 šolja pirinča

1 glavica crnog luka, sitno iseckana

2 čena belog luka, sitno iseckana

1 šolja rendane šargarepe

1 šolja sitno seckanog paradajza

1/2 šolje seckanog peršuna

so, biber po ukusu

maslinovo ulje

Priprema:
Paprike očistite i izvadite seme. Na maslinovom ulju propržite luk i beli luk dok ne postanu zlatni. Dodajte rendanu šargarepu i paradajz, te dinstajte još nekoliko minuta. Dodajte pirinač, so, biber i peršun, te sve dobro izmešajte. Napunite paprike smesom i poređajte ih u tepsiju. Prelijte sa malo vode i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta.

(Trpeza)

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Komentari(0)

Loading