Počinje Gospojinski post: Evo šta nikako ne smete da radite

Teodora Tojagić

10:00

Aktuelno 0

Počinje Gospojinski post, jedan od najstrožih u pravoslavnoj tradiciji. Traje od 14. do 28. avgusta i donosi stroga pravila ishrane, ali i posebna duhovna pravila koja vernici poštuju vekovima.

gospojinski post
Shutterstock

Ovaj post posvećen je duhovnom pripremanju i očišćenju duše. Veruje se da je posebno značajan za žene i majke koje mnogo toga proživljavaju uverom i molitvom.

Predstavlja praznik koji je poznat kao dan majki i dece i tada bi posebno žene trebalo da se pričeste. Ovaj post smatra se jednim od najtežih jer se najveći broj dana može jesti samo hrana na vodi.

Tako da se tokom ove dve sedmice jede hrana pripremljena samo na vodi, vikendom su dozvoljeni ulje i vino. Na Preobraženje može se jesti i riba. Završava se 28. avgusta po novom kalendaru, na Veliku Gospojinu, ali ako ovaj praznik padne u sredu ili petak, ne mrsi se ni tog dana, već se jede riba, vino i ulje. Međutim, ove godine to nije slučaj jer Velika Gospojina pada u četvrtak.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tri najveće zablude tokom posta:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Gordost

Post ne treba da bude razmetanje ili prikazivanje vlastite pravednosti. Potrebno je ostati skroman i saosećajan prema drugima.

Prejedanje

Čak i ako ne jedemo mrsnu hranu, prejedanje drugih jelima - začinjenih, bogatih, ili slatkišima uništava smisao posta. Cilj posta je obuzdavanje slasti i samilosti, a ne gurmanluk i neumesnost

Nepoštovanje pravila

Post ima simbolično značenje koje podrazumeva suzdržanost i molitvu. Važno je poštovati duhovne smernice i izbegavati luksuzne i raskošne trpeze tokom posta.

Komentari(0)

Loading