Bliži se Gospojinski post: Traje 15 dana, ali je jedan od najtežih zbog ovog strogog pravila
Gospojinski post traje od 14. do 28. avgusta

Gospojinski post, koji pravoslavni hrišćani poste kao i Veliki post, najkraći je od četiri velika godišnja posta, traje 15 dana, od 14. avgusta do 28, ali je stroži od božićnog i apostolskog (Petrovski ili Petrovdanski).
Sve vreme se posti na vodi, osim nedeljom kada su dozvoljeni ulje i vino. Jedino na praznik Preobraženje Gospodnje 19. avgusta, sme da se jede i riba.
Pravi post ima dve strane - duhovnu i telesnu. Duhovna strana posta ogleda se u uzdržavanju i od zlih misli, kao i od bilo kakvog greha. Teolog i veroučitelj Aleksandar Đurđević nedavno je istakao za Kurir da se pravilno posti dušom i telom.
Možda vas zanima:

Počinje Gospojinski post: Evo šta nikako ne smete da radite
Počinje Gospojinski post, jedan od najstrožih u pravoslavnoj tradiciji. Traje od 14. do 28. avgusta i donosi stroga pravila ishrane, ali i posebna duhovna pravila koja vernici poštuju vekovima.

Ovo su najlepši recepti za Gospojinski post! Počinje za 8 dana, a pred njima padaju i NAJSTROŽIJI
Dok traje Gospojinski post, vikendom možete da jedete hranu spremljenu na ulju i da pijete vino, dok na Preobraženje mogu da se pripreme i specijaliteti od ribe.
Možda vas zanima:

Počinje Gospojinski post: Evo šta nikako ne smete da radite
Počinje Gospojinski post, jedan od najstrožih u pravoslavnoj tradiciji. Traje od 14. do 28. avgusta i donosi stroga pravila ishrane, ali i posebna duhovna pravila koja vernici poštuju vekovima.

Ovo su najlepši recepti za Gospojinski post! Počinje za 8 dana, a pred njima padaju i NAJSTROŽIJI
Dok traje Gospojinski post, vikendom možete da jedete hranu spremljenu na ulju i da pijete vino, dok na Preobraženje mogu da se pripreme i specijaliteti od ribe.
Možda vas zanima:

Počinje Gospojinski post: Evo šta nikako ne smete da radite
Počinje Gospojinski post, jedan od najstrožih u pravoslavnoj tradiciji. Traje od 14. do 28. avgusta i donosi stroga pravila ishrane, ali i posebna duhovna pravila koja vernici poštuju vekovima.

Ovo su najlepši recepti za Gospojinski post! Počinje za 8 dana, a pred njima padaju i NAJSTROŽIJI
Dok traje Gospojinski post, vikendom možete da jedete hranu spremljenu na ulju i da pijete vino, dok na Preobraženje mogu da se pripreme i specijaliteti od ribe.
- Jedna od najčešćih grešaka, iako ne volim da pričam o tome šta je greška, a šta nije, jeste što se većina ljudi fokusira samo na hranu, zapostavljajući duhovnu stranu posta, koja je i te kako važna, pa i važnija od telesne. Naravno, ovim ne kažem da ne treba da postimo i hranom, to jest da unosimo određene namirnice, ali ne treba na to da gledamo pravno, zakonski - ispričao je on ranije.
Istakao je da je svako od nas individua za sebe, te da svako posti shodno svojim mogućnostima u dogovoru sa svojim duhovnikom ili parohijskim sveštenikom.
- Ako bismo gledali pravila po kojima poste monasi, gde bi nam kraj bio. Niko pravilno ne bi postio. Pravilan post je odricanje od strasti i požuda koje nas muče. Nekome je to upotreba mobilnog telefona, nekome prekomerno gledanje televizije, drugima su to hrana i alkohol. Svakako, post je izlazak iz zone komfora, što nimalo nije prijatno, ali vam želim da istrajete u tome. Post je sredstvo, a ne cilj sam po sebi. Post bez odlaska na liturgiju i sjedinjenja s Gospodom u svetoj tajni pričešća je kao priprema za meč bez izlaska u ring - objasnio je Đurđević.
Evo za koga pravila posta mogu biti ublažena
- za bolesne
- putnike
- trudnice
- dojilje
- one koji rade težak fizički posao
Dešavalo se i da se vernik slučajno omrsi tokom posta, u tom slučaju treba samo da nastavi da posti, savetuje Đurđević.
- Analogno tome, šta bismo uradili kada bismo izašli iz kuće, nepažnjom se sapleli i pali? Da li bismo ostali da ležimo na zemlji ili bismo ustali i nastavili svojim putem? Isto važi i za post. Svakako treba svešteniku pomenuti da smo se omrsili, namerno ili nenamerno, i on će nas uputiti šta dalje treba da radimo.
Svaki vernik bi trebalo da se posavetuje sa svojim duhovnikom. Pravila mogu biti ublažena za bolesne, putnike, trudnice i dojilje, kao i za one koji rade težak fizički posao.
Teolog je naglasio i da period posta ne bi smeo da se razlikuje od mrsnog perioda po tome šta je dozvoljeno raditi, a šta ne.
- Tokom posta nije dozvoljeno da budemo s nekim u svađi, da činimo i mislimo zlo, da ogovaramo, da lenstvujemo, da budemo neumereni u jelu i piću, ali zar tako ne bi trebalo da se ponašamo i van perioda posta? Vernici treba da se uzdržavaju od mrsne hrane, prejedanja i uživanja u hrani, loših misli, reči i dela, telesnih odnosa (u dogovoru sa svojim supružnikom), alkohola, cigareta, ispraznih razgovora. Treba da se uzdržavamo svih štetnih stvari, ali kao što sam već pomenuo, ne samo u periodu posta nego i van njega - zaključio je Đurđević.
Ovo je bio drugi dom patrijarha Pavla: U manastiru Blagoveštenje po deseti put održava se manifestacija u njegovu čast
U manastiru Blagoveštenje kablarsko u Ovčar Banji ove godine deseti put se održava manifestacija „Dani patrijarha Pavla“. Na praznik Krstovdan, 27. septembra, hodočasnici, vernici i poštovaoci dela blaženopočivšeg patrijarha okupljaju se u ovom manastiru koji je on smatrao svojim drugim domom.

Milena je svako jutro pila sok od paradjza: Kada čujete šta joj se desilo s organizmom, šokiraćete se
Osim toga, paradajz je pun likopena

Danas je Sveti sveštenomučenik Avtonom: Obavezno ispoštujte ovaj običaj
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog sveštenomučenika Avtonoma. Sveti sveštenomučenik Avtomon živeo je i širio hrišćanstvo u Italiji sve dok car Dioklecijan nije započeo veliki progon hrišćana.

KREĆE HLADNO VREME, SMRDIBUBE NEĆE IZBIJATI IZ VAŠIH DOMOVA: Biolog otkrio kako da ih se rešite na duže vreme
Biolog Kristijan Ovari otkrio je kako da se izborimo njima

Vranjanke otkrile kako spremiti paradajz da traje celu zimu! Pre nego što ga SIPAJU u flaše, urade ovo
Za bolji ukus i obavezni dodatak paradajzu u flašama može biti i tanka ljuta papričica, za one koji uživaju u pikantnim ukusima.
Komentari(0)