U gulaš uvek dodajte ovu namirnicu: Meso se samo razdvaja, a ukus safta je za najveću ocenu
Tajni sastojak koji gulaš čini najboljim

Postoji mnogo načina za pravljenje gulaša, a mi vam donosimo tajnu najboljeg – pravog gulaša, koju je otkrio kuvar Ivica Štruml.
Odabir mesa je najbitniji deo posla
,,Uzmite juneći vrat. Plećka je dobra alternativa. Meso od buta biće vlaknasto i neće biti tako mekano. Kod dinstanja luka bitno je osetiti trenutak kada dodajemo meso. Luku je potrebna gustina, slatkoća i ukus koji nema notu ”kuvanog luka”. Tako da ne sme biti ni previše smeđe boje jer se neće razgraditi ni presvetle jer neće biti ukusan. Nađite sredinu, nešto kao za rižoto. Meso seckajte na veće kocke, može i 5 cm. To nije jelo za izložbu, a tako će biti sočnije“, otkriva kuvar Ivica Štruml i dodaje:
,,Ne odstranjujte loj s mesa već samo opne i tetive. Loj će se istopiti i dati dodatni ‘šmek’ jelu. Ne štedite vino, niti na kvalitetu odabranog vina. Najbolje vino je crveno i to ono koje volite da pijete uz gulaš. Postoje razne varijante gulaša. Ako npr. u Mađarskoj naručite gulaš, donijeće vam gulaš supu. Austrijski je aromatičniji, ali ne znači ljući“.
Možda vas zanima:

Nema boljeg ručka od gulaša, i to - mađarskog! Recept starih domaćica će vas raspametiti, ukus je čista desetka
Ovo je recept za ručak koji je pun ukusa, bogat teksturom i prilično zasitan

NAJBOLJI Domaći pastirski RECEPT za gulaš kakav još niste probali, ODUŠEVIĆE VAS
Gulaš je jelo omiljeno u raznim kuhinjama i u mnogim domovima. Nastao je kao pastirska hrana u mađarskoj kuhinji ali se vremenom odomaćio prvo u Vojvodini a potom i u celoj Srbiji.
Možda vas zanima:

Nema boljeg ručka od gulaša, i to - mađarskog! Recept starih domaćica će vas raspametiti, ukus je čista desetka
Ovo je recept za ručak koji je pun ukusa, bogat teksturom i prilično zasitan

NAJBOLJI Domaći pastirski RECEPT za gulaš kakav još niste probali, ODUŠEVIĆE VAS
Gulaš je jelo omiljeno u raznim kuhinjama i u mnogim domovima. Nastao je kao pastirska hrana u mađarskoj kuhinji ali se vremenom odomaćio prvo u Vojvodini a potom i u celoj Srbiji.
Možda vas zanima:

Nema boljeg ručka od gulaša, i to - mađarskog! Recept starih domaćica će vas raspametiti, ukus je čista desetka
Ovo je recept za ručak koji je pun ukusa, bogat teksturom i prilično zasitan

NAJBOLJI Domaći pastirski RECEPT za gulaš kakav još niste probali, ODUŠEVIĆE VAS
Gulaš je jelo omiljeno u raznim kuhinjama i u mnogim domovima. Nastao je kao pastirska hrana u mađarskoj kuhinji ali se vremenom odomaćio prvo u Vojvodini a potom i u celoj Srbiji.
Sastojci:
Možda vas zanima:

Nema boljeg ručka od gulaša, i to - mađarskog! Recept starih domaćica će vas raspametiti, ukus je čista desetka
Ovo je recept za ručak koji je pun ukusa, bogat teksturom i prilično zasitan

NAJBOLJI Domaći pastirski RECEPT za gulaš kakav još niste probali, ODUŠEVIĆE VAS
Gulaš je jelo omiljeno u raznim kuhinjama i u mnogim domovima. Nastao je kao pastirska hrana u mađarskoj kuhinji ali se vremenom odomaćio prvo u Vojvodini a potom i u celoj Srbiji.
Možda vas zanima:

Nema boljeg ručka od gulaša, i to - mađarskog! Recept starih domaćica će vas raspametiti, ukus je čista desetka
Ovo je recept za ručak koji je pun ukusa, bogat teksturom i prilično zasitan

NAJBOLJI Domaći pastirski RECEPT za gulaš kakav još niste probali, ODUŠEVIĆE VAS
Gulaš je jelo omiljeno u raznim kuhinjama i u mnogim domovima. Nastao je kao pastirska hrana u mađarskoj kuhinji ali se vremenom odomaćio prvo u Vojvodini a potom i u celoj Srbiji.
1 dcl ulja od suncokreta ili svinjska mast u podjednakoj količini
1 kg mesa od junećeg vrata, veće kocke
0.5 kg crvenog luka
0,04 kg belog luka
0,005 kg kima ili pola kašičice kumina
4 lovorovog lista
1 mala vezica peršunovog lista
testenina
Priprema:
U posudi debljeg dna, najbolje široj, ugrejte masnoću da počne da se dimi, ali ne dozvolite da nastavi da se dimi.
Ubacite naseckano meso i na jakoj vatri popržite pa izvadite.
Na preostaloj masnoći dodajte sitno naseckan luk.
,,Luk nikada nemojte miksati, rendati, blendati ili bilo slično kako biste prividno olakšali sebi. Takav luk ima grozan ukus u jelima“, savetovao je šef kuhinje Štruml te nastavio:
,,Luk uz povremeno mešanje pržite do zlatne boje. Ali nemojte dozvoliti da dobije smeđu boju. Vratite meso, te mešajući dinstajte da ispari tečnost. Na taj način ste meso dehidrirali. Podlijte vinom, te kuvajte dok potpuno ne ispari. Ukus će ostati. Sada ste meso drugi put dehidrirali. Dodajte 2/3 seckanog belog luka i najfinije narendano korenasto povrće, 3 lovora, mlevene paprike, so i biber. Povrće će pustiti tečnost pa još jednom pustite da ispari. To je treća dehidracija. Da je sva tečnost isparila znaćete po zvuku prženja“, otkrio je.

Domaće krofne po starinskom receptu Mire Banjac: Recept generacijama kruži u njenoj porodici, vredi probati
Možete ih napraviti ne samo u posebnim prilikama već i u onim danima kada želite da se podsetite detinjstva.

Slavonski majstori otkrili tajnu pravog fiš paprikaša! Jedna stvar je ključna - ne smete da propustite
Ako želite da pripremite fiš paprikaš kakav se jede u najboljim slavonskim čardama, pratite ovaj proveren recept.

Punjene paprike sa slaninom, ovaj specijalitet treba probati: Bakin recept nema konkurenciju, prste da poližete
Lako za pripremu, a neodoljivo ukusno.

Sočna baklava sa orasima puna nadeva: Bakin recept kojem apsolutno niko ne može odoleti, odmah zapišite recept
Baklava je odličan izbor kada nam se prijede nešto slatko.

Fantazija ukusa: Pržena paprika sa belim lukom, recept iz bakine kuhinje zlata je vredan, prste da poližete
Ovako spremljena paprika svideće se celoj vašoj porodici.
Komentari(2)

zora
22.08.2024 07:15
Pitam se pitam
24.08.2024 18:43
Gde u Srbiji moza da se kupi juneci vrat?
Sija se koliko je masno.