MNOGO JE BOLJE KADA SE TERMIČKI OBRADI Ovo povrće ne jedite presno, evo zašto
Stalno slušamo da je sirovo povrće zdravije nego termički obrađeno. To je uglavnom tačno, ali ne važi za svaku "povrćku".

Kada je u pitanju ishrana, često se postavlja pitanje da li je povrće zdravije sirovo ili kuvano. Iako su sveži proizvodi bogati vitaminima i enzimima i kuvanje povrća ima svoju prednost kada su neke vrste u pitanju.
Proces kuvanja razbija jaku ćelijsku strukturu povrća, omogućavajući našem organizmu da lakše apsorbuje hranjive tvari. Neke vrste povrća, koje su možda teže za varenje u sirovom stanju, zapravo postaju nutritivno bogatije nakon kuvanja. Na ovom popisu, izdvajamo nekoliko vrsta povrća koje ne samo da zadržavaju, već i povećavaju svoju hranjivu vrednost kada se termički obrade.
Na popisu povrća koje je zdravije kuvano, na prvom mestu je, što nas je iznenadilo:
ŠARGAREPA
Antioksidans beta karoten koji se nalazi u šargarepi ima veću korist za naš organizam ako je jedemo kuvanu. Sirova đargarepa je ukusna i odličan je odabir za međuobrok, ali kuvanu želudac lakše svari.
SPANAĆ
Kuvani spanać ima duplo više kalcijuma nego sirovi, a organizam lakše apsorbuje gvožđe, magnezijum i antioksidanse iz kuvanog spanaća. A sirovi nije ni tako ukusan, kao kuvani.
KELJ
Kelj ni ne pomišljamo da jedemo sirov, a kuvanjem se u kelju povećava količina vitamina A i K, kao i korisnih vlakana. Iako je kuvani kelj zdraviji od sirovog, sirovi je ipak zdraviji od prženog u dubokom ulju.
PEČURKE
Pečurke se jednostavno moraju termički obraditi kako bi se otklonio svaki rizik po zdravlje jer se kuvanjem ubijaju toksini koji mogu izazvati trovanje. Gljive se obično teško probavljaju sirove, a nisu ni ukusne kad su "žive".
(Lepote Srbije/ Alo.rs)

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.
Komentari(0)