MNOGO JE BOLJE KADA SE TERMIČKI OBRADI Ovo povrće ne jedite presno, evo zašto
Stalno slušamo da je sirovo povrće zdravije nego termički obrađeno. To je uglavnom tačno, ali ne važi za svaku "povrćku".

Kada je u pitanju ishrana, često se postavlja pitanje da li je povrće zdravije sirovo ili kuvano. Iako su sveži proizvodi bogati vitaminima i enzimima i kuvanje povrća ima svoju prednost kada su neke vrste u pitanju.
Proces kuvanja razbija jaku ćelijsku strukturu povrća, omogućavajući našem organizmu da lakše apsorbuje hranjive tvari. Neke vrste povrća, koje su možda teže za varenje u sirovom stanju, zapravo postaju nutritivno bogatije nakon kuvanja. Na ovom popisu, izdvajamo nekoliko vrsta povrća koje ne samo da zadržavaju, već i povećavaju svoju hranjivu vrednost kada se termički obrade.
Na popisu povrća koje je zdravije kuvano, na prvom mestu je, što nas je iznenadilo:
ŠARGAREPA
Antioksidans beta karoten koji se nalazi u šargarepi ima veću korist za naš organizam ako je jedemo kuvanu. Sirova đargarepa je ukusna i odličan je odabir za međuobrok, ali kuvanu želudac lakše svari.
SPANAĆ
Kuvani spanać ima duplo više kalcijuma nego sirovi, a organizam lakše apsorbuje gvožđe, magnezijum i antioksidanse iz kuvanog spanaća. A sirovi nije ni tako ukusan, kao kuvani.
KELJ
Kelj ni ne pomišljamo da jedemo sirov, a kuvanjem se u kelju povećava količina vitamina A i K, kao i korisnih vlakana. Iako je kuvani kelj zdraviji od sirovog, sirovi je ipak zdraviji od prženog u dubokom ulju.
PEČURKE
Pečurke se jednostavno moraju termički obraditi kako bi se otklonio svaki rizik po zdravlje jer se kuvanjem ubijaju toksini koji mogu izazvati trovanje. Gljive se obično teško probavljaju sirove, a nisu ni ukusne kad su "žive".
(Lepote Srbije/ Alo.rs)

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način
Komentari(0)