MNOGO JE BOLJE KADA SE TERMIČKI OBRADI Ovo povrće ne jedite presno, evo zašto

Lepote Srbije

17:00

Gastronomija 0

Stalno slušamo da je sirovo povrće zdravije nego termički obrađeno. To je uglavnom tačno, ali ne važi za svaku "povrćku".

povrće
Shutterstock

Kada je u pitanju ishrana, često se postavlja pitanje da li je povrće zdravije sirovo ili kuvano. Iako su sveži proizvodi bogati vitaminima i enzimima i kuvanje povrća ima svoju prednost kada su neke vrste u pitanju.

Proces kuvanja razbija jaku ćelijsku strukturu povrća, omogućavajući našem organizmu da lakše apsorbuje hranjive tvari. Neke vrste povrća, koje su možda teže za varenje u sirovom stanju, zapravo postaju nutritivno bogatije nakon kuvanja. Na ovom popisu, izdvajamo nekoliko vrsta povrća koje ne samo da zadržavaju, već i povećavaju svoju hranjivu vrednost kada se termički obrade.

Na popisu povrća koje je zdravije kuvano, na prvom mestu je, što nas je iznenadilo:

ŠARGAREPA

Antioksidans beta karoten koji se nalazi u šargarepi ima veću korist za naš organizam ako je jedemo kuvanu. Sirova đargarepa je ukusna i odličan je odabir za međuobrok, ali kuvanu želudac lakše svari.

SPANAĆ

Kuvani spanać ima duplo više kalcijuma nego sirovi, a organizam lakše apsorbuje gvožđe, magnezijum i antioksidanse iz kuvanog spanaća. A sirovi nije ni tako ukusan, kao kuvani.

KELJ

Kelj ni ne pomišljamo da jedemo sirov, a kuvanjem se u kelju povećava količina vitamina A i K, kao i korisnih vlakana. Iako je kuvani kelj zdraviji od sirovog, sirovi je ipak zdraviji od prženog u dubokom ulju.

PEČURKE

Pečurke se jednostavno moraju termički obraditi kako bi se otklonio svaki rizik po zdravlje jer se kuvanjem ubijaju toksini koji mogu izazvati trovanje. Gljive se obično teško probavljaju sirove, a nisu ni ukusne kad su "žive".

(Lepote Srbije/ Alo.rs)

Komentari(0)

Loading