MNOGO JE BOLJE KADA SE TERMIČKI OBRADI Ovo povrće ne jedite presno, evo zašto
Stalno slušamo da je sirovo povrće zdravije nego termički obrađeno. To je uglavnom tačno, ali ne važi za svaku "povrćku".
Kada je u pitanju ishrana, često se postavlja pitanje da li je povrće zdravije sirovo ili kuvano. Iako su sveži proizvodi bogati vitaminima i enzimima i kuvanje povrća ima svoju prednost kada su neke vrste u pitanju.
Proces kuvanja razbija jaku ćelijsku strukturu povrća, omogućavajući našem organizmu da lakše apsorbuje hranjive tvari. Neke vrste povrća, koje su možda teže za varenje u sirovom stanju, zapravo postaju nutritivno bogatije nakon kuvanja. Na ovom popisu, izdvajamo nekoliko vrsta povrća koje ne samo da zadržavaju, već i povećavaju svoju hranjivu vrednost kada se termički obrade.
Na popisu povrća koje je zdravije kuvano, na prvom mestu je, što nas je iznenadilo:
ŠARGAREPA
Antioksidans beta karoten koji se nalazi u šargarepi ima veću korist za naš organizam ako je jedemo kuvanu. Sirova đargarepa je ukusna i odličan je odabir za međuobrok, ali kuvanu želudac lakše svari.
SPANAĆ
Kuvani spanać ima duplo više kalcijuma nego sirovi, a organizam lakše apsorbuje gvožđe, magnezijum i antioksidanse iz kuvanog spanaća. A sirovi nije ni tako ukusan, kao kuvani.
KELJ
Kelj ni ne pomišljamo da jedemo sirov, a kuvanjem se u kelju povećava količina vitamina A i K, kao i korisnih vlakana. Iako je kuvani kelj zdraviji od sirovog, sirovi je ipak zdraviji od prženog u dubokom ulju.
PEČURKE
Pečurke se jednostavno moraju termički obraditi kako bi se otklonio svaki rizik po zdravlje jer se kuvanjem ubijaju toksini koji mogu izazvati trovanje. Gljive se obično teško probavljaju sirove, a nisu ni ukusne kad su "žive".
(Lepote Srbije/ Alo.rs)
ŠAH TORTA Zaboravljena poslastica naših baka, bila je hit svih rođendana pre 20 godina
Torta vizuelnog oblika šahovske table sastavljena od crno žutih delova. Jaka i čokoladna, sjajan je izbor za predstojeće slave i događaje. Ili jednostavno, napravite vašoj deci za rođendan i gledajte kakvo interesovanje izaziva njen izgled.
OVAKVU CVEKLU SRBI JOŠ NISU JELI: Starinski recept koji će se svima svideti, tajna je u jednom zaboravljenom začinu
Zimnica od cvekle je odličan prilog uz jela, vrlo je začinjena, a začine možete da prilagođavate i birate po ukusu
ZRNO ZDRAVLJA Konzumacija semenki od bundeve je veoma korisna za zdravlje, pročitajte zašto
Jesen nam donosi mnoge plodove među kojima se izdvaja bundeva,, koju Srbi obožavaju pečenu ili u popularnoj bundevari, mnogi vole da grickaju i semenke bundeve, a evo zašto je to dobro.
PERJANICA STARINSKIH KOLAČA Bakini tašci s pekmezom su vazdušaste knedle bogate filom
Starinski recept iz bakine sveščice koji se čuvaju za buduće generacije i stvaranje novih uspomena.
5 obaveznih zimnica koje svaka kuća treba da ima: Spremite ovo i bićete mirni tokom cele godine
Donosimo vam 5 obaveznih zimnica koje svaka kuća treba da ima.
Komentari(0)