IDEALNA ZA PRAZNIKE Posna sarma sa suvim grožđem koju će svi obožavati

Izvor: Jelica Jovanović

16:00

Gastronomija 0

Post je u toku, a praznici pred nama pa vam danas donosimo recept za jelo koje se topi ustima i koje će rado jesti cela porodica.

sarma
Shutterstock

Sastojci za posnu sarmu sa suvim groždjem:

600 g slatkog kupusa, 60 g crnog luka

120 g pirinča

Biber

So

60 g suvog grožđa

Limun

Sirće

Lovorov list

Ulje

Priprema:

Blanširati kupus u slanoj kipućoj vodi sa dodatkom bibera, lovorovog lista, sirćeta i ulja. Izvaditi i ocediti. Na ulju propržiti sitno seckan luk, pa dodati prethodno skuvan pirinač. Začiniti po ukusu i umešati suvo grožđe, koje ste prethodno natopili u vodi da omekša. Pripremljenu smesu stavljati na list kupusa, oblikovati sarme, ređati u činiju i sipati vode da sarma ogrezne, u vodu dodati par kriški limuna pa kuvati koliko je potrebno da se pirinač skuva. Kuvanu sarmu zapeći u zagrejanoj rerni Poslužiti toplo, preliveno saftom u kojem se jelo kuvalo.

Prijatno!

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Komentari(0)

Loading