Potcenjene, a donose mnogo: Zašto je dobro da jedemo KRUŠKE?
Kruške nisu uvek prvi izbor kada je voće u pitanju, a sadrže borojne veoma korisne izvore

Postoji više od 3.000 različitih sorti krušaka. Iako su lako dostupne, kruške nisu baš najpopularnije voće među, a istraživanja kažu da se prema popularnosti jedna nalaze u prvih 40 voća.
Ipak, kruške se smatraju veoma korisnim jer su bogate brojnim hranljivim materijama.
- One su odličan izvor dijetetskih vlakana, antioksidanata, minerala i korisnih biljnih jedinjenja - objašnjava Džuli Pejs, registrovani dijetetičar za Real Simple.
Kruške su bogate vlaknima
Ono što kruškama nedostaje u popularnosti, one nadoknađuju vlaknima. Dobijanje dosta dijetetskih vlakana je ključno za zdravo varenje. Sa 5,5 grama vlakana po porciji, jedna kruška srednje veličine obezbeđuje oko 20 procenata dnevne vrednosti.
Podržavaju zdravlje srca
Pored vlakana, kruške su bogate antioksidansima.
- Antioksidansi u kruškama, kao što su procijanidini i kvercetin, nude značajne prednosti za srce.
Kvercetin i flavonoid se nalaze u kori kruške, pa bi to trebalo da imamo na umu kada ih jedemo.
Kruške su bogat izvor antioksidanata
Kruške sadrže antioksidante kao što su vitamin C, vitamin K, kvercetin i antocijanin. Osim toga, vlakna u kruškama funkcionišu kao antioksidans.

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana
Komentari(0)