Potcenjene, a donose mnogo: Zašto je dobro da jedemo KRUŠKE?
Kruške nisu uvek prvi izbor kada je voće u pitanju, a sadrže borojne veoma korisne izvore
Postoji više od 3.000 različitih sorti krušaka. Iako su lako dostupne, kruške nisu baš najpopularnije voće među, a istraživanja kažu da se prema popularnosti jedna nalaze u prvih 40 voća.
Ipak, kruške se smatraju veoma korisnim jer su bogate brojnim hranljivim materijama.
- One su odličan izvor dijetetskih vlakana, antioksidanata, minerala i korisnih biljnih jedinjenja - objašnjava Džuli Pejs, registrovani dijetetičar za Real Simple.
Kruške su bogate vlaknima
Ono što kruškama nedostaje u popularnosti, one nadoknađuju vlaknima. Dobijanje dosta dijetetskih vlakana je ključno za zdravo varenje. Sa 5,5 grama vlakana po porciji, jedna kruška srednje veličine obezbeđuje oko 20 procenata dnevne vrednosti.
Podržavaju zdravlje srca
Pored vlakana, kruške su bogate antioksidansima.
- Antioksidansi u kruškama, kao što su procijanidini i kvercetin, nude značajne prednosti za srce.
Kvercetin i flavonoid se nalaze u kori kruške, pa bi to trebalo da imamo na umu kada ih jedemo.
Kruške su bogat izvor antioksidanata
Kruške sadrže antioksidante kao što su vitamin C, vitamin K, kvercetin i antocijanin. Osim toga, vlakna u kruškama funkcionišu kao antioksidans.
PO RECEPTU STEVE KARAPANDŽE Najukusnija kombinacija MESA i KROMPIRA, ova musaka je PRAZNIK za sva čula
Čuveni kuvar Stevo Karapandža podelio je recept za musaku sa jogurtom
Lovačka salata: Najbolji recept za zimnicu, bolju čak i od ajvara
Donosimo vam najbolji recept za lovačku salatu, koja se sprema jednostavnije od ajvara.
OBARA S NOGU SLOVENCE I ITALIJANE Branka neumorna i u penziji, najponosnija na specijalitet koji je naučila od svekrve a to je slatko od šljiva punjeno orahom
Za žene na selu, naročito starije životne dobi karakteristično je da se bave pripremom zimnice, slatke ili kisele i uglavnom je to za porodične potrebe i za bliže prijatelje.
OD MAĐARSKE DO SRPSKE KUHINJE Riblji paprikaš koji oduzima dah!
Riblji paprikaš je jedno od najstarijih i najpoznatijih jela koje potiče iz mađarske kuhinje ali je postalo popularno i kod Srba naročito na severu Bačke.
Lažne knedle sa šljivama: Nema ukusnijeg i lepšeg kolača od ovog
Savršen kolač za uvod u jesen su knedle sa šljivama, ali u vidu kolača
Komentari(0)