Potcenjene, a donose mnogo: Zašto je dobro da jedemo KRUŠKE?
Kruške nisu uvek prvi izbor kada je voće u pitanju, a sadrže borojne veoma korisne izvore
Postoji više od 3.000 različitih sorti krušaka. Iako su lako dostupne, kruške nisu baš najpopularnije voće među, a istraživanja kažu da se prema popularnosti jedna nalaze u prvih 40 voća.
Ipak, kruške se smatraju veoma korisnim jer su bogate brojnim hranljivim materijama.
- One su odličan izvor dijetetskih vlakana, antioksidanata, minerala i korisnih biljnih jedinjenja - objašnjava Džuli Pejs, registrovani dijetetičar za Real Simple.
Kruške su bogate vlaknima
Ono što kruškama nedostaje u popularnosti, one nadoknađuju vlaknima. Dobijanje dosta dijetetskih vlakana je ključno za zdravo varenje. Sa 5,5 grama vlakana po porciji, jedna kruška srednje veličine obezbeđuje oko 20 procenata dnevne vrednosti.
Podržavaju zdravlje srca
Pored vlakana, kruške su bogate antioksidansima.
- Antioksidansi u kruškama, kao što su procijanidini i kvercetin, nude značajne prednosti za srce.
Kvercetin i flavonoid se nalaze u kori kruške, pa bi to trebalo da imamo na umu kada ih jedemo.
Kruške su bogat izvor antioksidanata
Kruške sadrže antioksidante kao što su vitamin C, vitamin K, kvercetin i antocijanin. Osim toga, vlakna u kruškama funkcionišu kao antioksidans.
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Komentari(0)