Srpske domaćice odlepile za kolačom neobičnog imena ''Pijana crnkinja'': Lagan, čokoladni kolač sa višnjevačom
Ako ste ljubitelj kombinacije voća i čokolade, ova poslastica je idealna za vas

Jednostavan kolač, neobičnog imena, sastoji se od jeftinih sastojaka i lako se pravi, bez obzira da li ste vična domaćica ili se tek oprovabate u kuhinji.
Ako ste ljubitelj kombinacije voća i čokolade, ovaj recept je idealan za vas.
Lagana, sunđerasta korica postaje savršeno sočna uz osvežavajući sok i kremasti čokoladni fil sa višnjevačom.
Možda vas zanima:

Meso u ćupu: Zaboravljena tehnika srpskih domaćinstava za čuvanje hrane bez frižidera
Kako su naši preci čuvali meso mesecima bez struje i tehnologije — uz pomoć masti, ćupa i znanja koje traje vekovima.

Brza večera od samo 4 sastojka gotova očas posla: Naše bake često su ovo spremale, uštedite novac i vreme
Decenijama su uštipci jedno od omiljenih jela ljudi sa Balkana. Naše bake su ih pravile gotovo svakog dana, a veoma su zahvalni, jer se mogu jesti i slatki i slani, a ako pretekne možete u njima uživati i sutra.
Možda vas zanima:

Meso u ćupu: Zaboravljena tehnika srpskih domaćinstava za čuvanje hrane bez frižidera
Kako su naši preci čuvali meso mesecima bez struje i tehnologije — uz pomoć masti, ćupa i znanja koje traje vekovima.

Brza večera od samo 4 sastojka gotova očas posla: Naše bake često su ovo spremale, uštedite novac i vreme
Decenijama su uštipci jedno od omiljenih jela ljudi sa Balkana. Naše bake su ih pravile gotovo svakog dana, a veoma su zahvalni, jer se mogu jesti i slatki i slani, a ako pretekne možete u njima uživati i sutra.
Možda vas zanima:

Meso u ćupu: Zaboravljena tehnika srpskih domaćinstava za čuvanje hrane bez frižidera
Kako su naši preci čuvali meso mesecima bez struje i tehnologije — uz pomoć masti, ćupa i znanja koje traje vekovima.

Brza večera od samo 4 sastojka gotova očas posla: Naše bake često su ovo spremale, uštedite novac i vreme
Decenijama su uštipci jedno od omiljenih jela ljudi sa Balkana. Naše bake su ih pravile gotovo svakog dana, a veoma su zahvalni, jer se mogu jesti i slatki i slani, a ako pretekne možete u njima uživati i sutra.
Vreme pripreme:
Oko 60 minuta
Sastojci:
(mera šolja od 200 ml)
Za koru:
3 čaše brašna
2 čaše šećera
3 čaše jogurta
1 čaša ulja
3 kašike kakaoa
2 kašičice sode bikarbone
Za preliv kora:
2 dl soka od višanja
Za fil:
4 dl mleka
4 kašike šećera
1 puding od čokolade
250 g ocedjenih višanja
5 kašika višnjevače
Za preliv kolača:
150 g čokolade
100 g maslaca
1 dl mleka
Priprema:
1. U činiji umutite brašno, šećer, jogurt, ulje, kakao i sodu i bikarbonu.
2. Smesu sipajte u tepsiju veličine 40x20 i peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 25 minuta.
3. Ohlađenu koru prepoloviti na pola, tako da dobijete dve kore.
4. Višnje ocediti od soka, koji ćete iskoristiti za prelivanje kore. Zalijte voće sa pet kašika višnjevače.
5. U šerpi staviti da se kuva 3 dl mleka sa 4 kašike šećera. Umutiti puding sa malo vode, dodati u mleko i kuvati dok se ne zgusne. Prohladiti ga pre filovanja.
6. Prvu koru preliti sa 1 dl soka od višnje, premazati filom i posuti višnjama.
7. Preko fila i višanja staviti drugu koru prelivenu sokom od višanja i glazurom. Po želji možete dodati seckane lešnike u glazuru. Probajte još jedan kolač neobičnog imena - crnac bez jaja.
Prijatno!

Kuvani paradajz s belim lukom i peršunom: Letnje jelo koje su spremale naše bake
Lagan, osvežavajuć i neodoljivo mirisan, kuvani paradajz s belim lukom i peršunom nekada je bio nezaobilazno jelo u letnjim danima širom Srbije. Danas se retko priprema, ali svaki zalogaj vraća u vreme kada se znalo šta je dobar ručak po vrelom danu.

Dok proključa voda za kafu – sve ste obavili! KAFANSKA PROJARA puna sira umuti se za 5 minuta, a jede u slast danima
Ako ste ljubitelj domaće projare sa sitnim, slanim sirom, ovaj recept za sočno pecivo je nešto što morate da probate.

Hladovina i kašika: Letnja okrepa sa srpske trpeze
Kad bi sunce upržilo, a zapisi pružili najgušću senku, domaćice u srpskim selima posluživale su jednostavna, osvežavajuća jela — ono što rashlađuje telo i veseli dušu.

Meso u ćupu: Zaboravljena tehnika srpskih domaćinstava za čuvanje hrane bez frižidera
Kako su naši preci čuvali meso mesecima bez struje i tehnologije — uz pomoć masti, ćupa i znanja koje traje vekovima.

Najukusniji starinski kolač sa jabukama - naše bake su ga redovno pravile: Ne postoji bolji, a ni lakši recept
Lak recept za najukusniju starinsku lenju pitu
Komentari(0)