Srpske domaćice odlepile za kolačom neobičnog imena ''Pijana crnkinja'': Lagan, čokoladni kolač sa višnjevačom
Ako ste ljubitelj kombinacije voća i čokolade, ova poslastica je idealna za vas

Jednostavan kolač, neobičnog imena, sastoji se od jeftinih sastojaka i lako se pravi, bez obzira da li ste vična domaćica ili se tek oprovabate u kuhinji.
Ako ste ljubitelj kombinacije voća i čokolade, ovaj recept je idealan za vas.
Lagana, sunđerasta korica postaje savršeno sočna uz osvežavajući sok i kremasti čokoladni fil sa višnjevačom.
Možda vas zanima:

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Zaboravljeni sirup od borovih iglica: Prirodni lek koji su Srbi koristili protiv kašlja i “teške krvi”
Recept iz Zlatibora i Golije: zeleni napitak mladih devojaka i starinskog imuniteta
Možda vas zanima:

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Zaboravljeni sirup od borovih iglica: Prirodni lek koji su Srbi koristili protiv kašlja i “teške krvi”
Recept iz Zlatibora i Golije: zeleni napitak mladih devojaka i starinskog imuniteta
Možda vas zanima:

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Zaboravljeni sirup od borovih iglica: Prirodni lek koji su Srbi koristili protiv kašlja i “teške krvi”
Recept iz Zlatibora i Golije: zeleni napitak mladih devojaka i starinskog imuniteta
Vreme pripreme:
Oko 60 minuta
Sastojci:
(mera šolja od 200 ml)
Za koru:
3 čaše brašna
2 čaše šećera
3 čaše jogurta
1 čaša ulja
3 kašike kakaoa
2 kašičice sode bikarbone
Za preliv kora:
2 dl soka od višanja
Za fil:
4 dl mleka
4 kašike šećera
1 puding od čokolade
250 g ocedjenih višanja
5 kašika višnjevače
Za preliv kolača:
150 g čokolade
100 g maslaca
1 dl mleka
Priprema:
1. U činiji umutite brašno, šećer, jogurt, ulje, kakao i sodu i bikarbonu.
2. Smesu sipajte u tepsiju veličine 40x20 i peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 25 minuta.
3. Ohlađenu koru prepoloviti na pola, tako da dobijete dve kore.
4. Višnje ocediti od soka, koji ćete iskoristiti za prelivanje kore. Zalijte voće sa pet kašika višnjevače.
5. U šerpi staviti da se kuva 3 dl mleka sa 4 kašike šećera. Umutiti puding sa malo vode, dodati u mleko i kuvati dok se ne zgusne. Prohladiti ga pre filovanja.
6. Prvu koru preliti sa 1 dl soka od višnje, premazati filom i posuti višnjama.
7. Preko fila i višanja staviti drugu koru prelivenu sokom od višanja i glazurom. Po želji možete dodati seckane lešnike u glazuru. Probajte još jedan kolač neobičnog imena - crnac bez jaja.
Prijatno!

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas

PORED JAJA, NA USKRŠNJOJ TRPEZI TREBA DA SE NAĐU I OVE NAMIRNICE: Veruje se da donose radost i blagostanje porodici
Ove godine, vernici koji poštuju julijanski kalendar, sutra slave Uskrs - jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Za ovaj praznik koji slavi vaskrsnuće, tj. ponovno rođenje vezuju se lepi običaji, a neki od njih su vezani i za uskršnju trpezu.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Komentari(0)