BRZO, JEDNOSTAVNO I NEODOLJIVO: Najbolji recept za bakin kolač koji obožavaju sve generacije

Izvor: Lepote Srbije

21:00

Gastronomija 0

Ovaj starinski recept koristi samo osnovne sastojke koje već imate u svojoj kuhinji

bakin kolač
Shutterstock

Jednostavan za pripremu, ovaj kolač je savršen izbor kada želite brzu poslasticu. Karakteriše ga neutralni ukus, što ga čini idealnim za serviranje samostalno uz mleko, posut prah-šećerom ili u kombinaciji sa voćem, džemom, kremom ili sladoledom. Takođe, možete ga prilagoditi i u slanoj varijanti prema popularnim modifikacijama recepta.

Recept za bakin kolač je toliko jednostavan da ga može napraviti svako, pa i početnici u kuhinji. Ne treba vam ni kuhinjska vagica, već možete da koristite običnu šolju za merenje (oko 200 mililitara).

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

– 4 jaja
– šolja mleka
– šolja ulja
– šolja šećera
– 4 šolje brašna
– kesica praška za pecivo

Priprema:

U jednu posudu razbijte jaja, pa im dodajte mleko, ulje, šećer, brašno i prašak za pecivo i sve sastojke izmiksajte. Sipajte smesu u aparat za bakin kolač, tj. galete i pecite dok ne porumeni.

Što kolač duže stoji, to je ukusniji, ali da bi ostao što svežiji, držite ga u kutiji s poklopcem.

(Espreso)

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading