PEČURKE Obožavaju ih mnogi, VEOMA SU ZDRAVE, evo nekih koje možemo ubrati u našim šumama
U proleće, šume u Srbiji postaju bogatije raznovrsnim pečurkama, a mnogi ljubitelji prirode i gurmani se upuštaju u ovu interensantnu aktivnost. Iako je branje pečuraka znatno bezbednije nego što je to nekada bilo, važno je znati razliku između jestivih i otrovnih vrsta.

Pečurke su izuzetno zdrave i imaju mnoge koristi za naše telo, bogate su proteinima, vitaminima (A, B, C, K), beta-karotenom, ergosterolom, mineralima (fosfor, natrijum, kalijum, magnezijum, gvožđe, kalcijum) i biljnim mastima. Takođe, sadrže sve esencijalne aminokiseline. Šampinjoni su jedan od retkih neživotinjskih izvora vitamina D1.
Niskokalorične su: Pečurke sadrže oko 95% vode i imaju nisku energetsku vrednost (18-26 kilokalorija na 100 grama). To ih čini idealnim za dane dijete.
Istraživanja su pokazala da konzumiranje pečuraka može smanjiti rizik od raka dojke. Takođe, određene vrste pečuraka štite naše ćelije od DNK oštećenja i sprečavaju nastanak tumora. Pečurke su takođe korisne u lečenju neurodegenerativnih bolesti kao što je Alchajmerova bolest.
Možda vas zanima:

BLAGO PRIRODE Posle kiše preplave šume u Srbiji, a evo koje su najčešće i najpoznatije pečurke kod nas
Posle kiše šume u Srbiji prošaraju se raznovrsnim pečurkama, a mnogi ljubitelji prirode i gurmani se sa strašću krenu da beru ovo blago prirode.

KAKO NAJBOLJE DA OČISTITE PEČURKE? Nemojte ovo da radite, biće vodene i gnjecave
Ako ste i vi u nedoumici kako da očistite pečurke, nastavite da čitate.
Možda vas zanima:

BLAGO PRIRODE Posle kiše preplave šume u Srbiji, a evo koje su najčešće i najpoznatije pečurke kod nas
Posle kiše šume u Srbiji prošaraju se raznovrsnim pečurkama, a mnogi ljubitelji prirode i gurmani se sa strašću krenu da beru ovo blago prirode.

KAKO NAJBOLJE DA OČISTITE PEČURKE? Nemojte ovo da radite, biće vodene i gnjecave
Ako ste i vi u nedoumici kako da očistite pečurke, nastavite da čitate.
Možda vas zanima:

BLAGO PRIRODE Posle kiše preplave šume u Srbiji, a evo koje su najčešće i najpoznatije pečurke kod nas
Posle kiše šume u Srbiji prošaraju se raznovrsnim pečurkama, a mnogi ljubitelji prirode i gurmani se sa strašću krenu da beru ovo blago prirode.

KAKO NAJBOLJE DA OČISTITE PEČURKE? Nemojte ovo da radite, biće vodene i gnjecave
Ako ste i vi u nedoumici kako da očistite pečurke, nastavite da čitate.
Srbija je bogata pečurkama, a neke od najukusnijih i najčešćih vrsta su sledeće:
Šampinjoni
Najčešće zastupljene pečurke u ishrani ljudi iz našeg regiona su šampinjoni. Oni su sastavni deo mnogih jela i specijaliteta. Šampinjoni se uzgajaju na mnogim gazdinstvima, ali mogu uspeti i u kućnim uslovima. U prirodi rastu sami, najčešće pokraj puteva, u živim ogradama, na otpadnom zemljištu ili đubrivima. Rastu u velikom broju, od početka do kraja leta.
Vrganji
Vrganji su pečurke koje su najčešće smeđe boje. Imaju debelo stablo i mogu narasti do velikih dimenzija, pa se jednostavno prepoznaju. Plodonosne su od juna do novembra i smatraju se najaromatičnijiom vrstom pečuraka. Na našim prostorima najčešće ih možete naći u brezovim i hrastovim šumama na nadmorskoj visini do najviše 1200 metara. Najviše ih ima u Šumadiji, a često se mogu pronaći i u planinskim krajevima, kao što je Kopaonik.
Lisičarka
Lisičarka je jestiva pečurka narandžasto žute boje. Raste ispod dubljeg sloja zemlje, lišća ili iglica. Stanište su joj listopadne i četinarske šume, pa ih možete pronaći u blizini hrastova i borova. Raste u periodu od maja do novembra. Najčešće se koristi za pripremu različite testenine ili soseva koji se služe uz meso.
Smrčak
Smrčak najčešće nastanjuje livade i pašnjake, a više mu odgovara peskovito zemljište. Rastu u rano proleće, od februara do kraja aprila. Na našim prostorima postoje tri vrste smrčka: Morchella esculenta, Morchella elata i Morchella steppicola. Najviše ih ima na Titelskom bregu u Vojvodini.
Važno je napomenuti da postoje i otrovne pečurke u Srbiji, pa se preporučuje oprez prilikom branja. Brojčano nema ih mnogo, ali veoma često izgledaju primamljivo. Kao i u životu, lepih se, treba čuvati .
Pročitajte još:

Recept za posne čupavce: Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati sveži
Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati svež

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari(0)