POSNA PITA SA SUVIM ŠLJIVAMA Brzo se sprema a još brže jede
Post privodimo kraju, ali nikad nije na odmet neki brz a ukusan posni recept, naročito ako je poslastica u pitanju.

Danas vam donosimo recept za brzu posnu pitu sa suvim šljivama koju će voleti cela porodica.
Sastojci:
500 g tankih kora,
800 g suvih šljiva,
100 g šećera,
ulje,
kisela voda.
Priprema
Šljive isprati vodom i ostaviti da omekšaju pa ih naliti hladnom vodom da ogreznu i dodati šećera po ukusu. Za one koji ne vole šećer, pita je ukusna i sa samim šljivama u nadevu ili nekom zdravijom alternativom šećeru.
Dinstati šljive na laganoj vatri i potrudite se da se ne raspadnu.
Koru poprskajte uljem i kiselom vodom, zatim na nju staviti drugu koru, a preko nje oceđene dinstane suve šljive i sve na kraju urolajte. Tako dok ne potrošite celu količinu.
Potrebno je zagrejati rernu na 200 stepeni Celzijusa pa tek onda staviti pitu i peći dok ne porumeni.
Za preliv pripremiti sirup od šećera i soka od dinstanih šljiva.
Ohlađenu pitu zaliti vrelim sirupom.
Po želji u nadev sa dinstanim šljivama možete dodati i mlevene lešnike ili druge orašaste plodove.
Prijatno!

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak

SPREMITE POSNE ČUPAVCE KOJI SE NE PEKU: Nema ko ne voli da ih spremi za SLAVU, a ovo je LAKŠI i BRŽI RECEPT
Recept za posne čupavce koji se ne peku je toliko jednostavan da uspeva i početnicima u kuhinji

Pita sa sirom i kajmakom: Domaći specijalitet koji miriše na detinjstvo
Tradicionalna pita iz srpskih domaćinstava koja se priprema od tankih domaćih kora, punjena bogatom mešavinom sira i kajmaka

NAJSTARIJI SRPSKI POSNI KOLAČ, NA KOJI SU MNOGI ZABORAVILI: Potrebne su vam samo JABUKE i OVO (RECEPT)
Pita sa jabukama je stari recept za brzu i ukusnu poslasticu

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.
Komentari(0)