POSNA PITA SA SUVIM ŠLJIVAMA Brzo se sprema a još brže jede
Post privodimo kraju, ali nikad nije na odmet neki brz a ukusan posni recept, naročito ako je poslastica u pitanju.
Danas vam donosimo recept za brzu posnu pitu sa suvim šljivama koju će voleti cela porodica.
Sastojci:
500 g tankih kora,
800 g suvih šljiva,
100 g šećera,
ulje,
kisela voda.
Priprema
Šljive isprati vodom i ostaviti da omekšaju pa ih naliti hladnom vodom da ogreznu i dodati šećera po ukusu. Za one koji ne vole šećer, pita je ukusna i sa samim šljivama u nadevu ili nekom zdravijom alternativom šećeru.
Dinstati šljive na laganoj vatri i potrudite se da se ne raspadnu.
Koru poprskajte uljem i kiselom vodom, zatim na nju staviti drugu koru, a preko nje oceđene dinstane suve šljive i sve na kraju urolajte. Tako dok ne potrošite celu količinu.
Potrebno je zagrejati rernu na 200 stepeni Celzijusa pa tek onda staviti pitu i peći dok ne porumeni.
Za preliv pripremiti sirup od šećera i soka od dinstanih šljiva.
Ohlađenu pitu zaliti vrelim sirupom.
Po želji u nadev sa dinstanim šljivama možete dodati i mlevene lešnike ili druge orašaste plodove.
Prijatno!
Starinski specijalitet prste da poližete: Ručak pun mesa i povrća, smazaćete ga sa užitkom, vredi probati
Tradicionalno srpsko jelo koje mnogi obožavaju.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Komentari(0)