POSNA PITA SA SUVIM ŠLJIVAMA Brzo se sprema a još brže jede
Post privodimo kraju, ali nikad nije na odmet neki brz a ukusan posni recept, naročito ako je poslastica u pitanju.

Danas vam donosimo recept za brzu posnu pitu sa suvim šljivama koju će voleti cela porodica.
Sastojci:
500 g tankih kora,
800 g suvih šljiva,
100 g šećera,
ulje,
kisela voda.
Priprema
Šljive isprati vodom i ostaviti da omekšaju pa ih naliti hladnom vodom da ogreznu i dodati šećera po ukusu. Za one koji ne vole šećer, pita je ukusna i sa samim šljivama u nadevu ili nekom zdravijom alternativom šećeru.
Dinstati šljive na laganoj vatri i potrudite se da se ne raspadnu.
Koru poprskajte uljem i kiselom vodom, zatim na nju staviti drugu koru, a preko nje oceđene dinstane suve šljive i sve na kraju urolajte. Tako dok ne potrošite celu količinu.
Potrebno je zagrejati rernu na 200 stepeni Celzijusa pa tek onda staviti pitu i peći dok ne porumeni.
Za preliv pripremiti sirup od šećera i soka od dinstanih šljiva.
Ohlađenu pitu zaliti vrelim sirupom.
Po želji u nadev sa dinstanim šljivama možete dodati i mlevene lešnike ili druge orašaste plodove.
Prijatno!

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas

PORED JAJA, NA USKRŠNJOJ TRPEZI TREBA DA SE NAĐU I OVE NAMIRNICE: Veruje se da donose radost i blagostanje porodici
Ove godine, vernici koji poštuju julijanski kalendar, sutra slave Uskrs - jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Za ovaj praznik koji slavi vaskrsnuće, tj. ponovno rođenje vezuju se lepi običaji, a neki od njih su vezani i za uskršnju trpezu.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Komentari(0)