RECEPTI Baklava na tradicionalan način, najbolja i najukusnija, idealna poslastica za dane posta!!
Baklava je svima omiljeni slatkiš, iako se poslednje vreme pojavilo mnogo novih načina za pravljenje, ipak je tradicionalni recept ostao i najbolji. Danas vam ga donosimo.
Sastojci:
1 kilogram tankih kora
500 grama oraha
250 grama prezli
1 kilogram šećera
Pola litre ulja
Malo kisele vode
Priprema:
Svaku koru prvo prelijte uljem koje ste pomešali sa kiselom vodom (u jednoj šolji, malo ulja malo vode). Na treću koru posuti sitno samlevene orahe i prezle.
Tako ređajte u pleh sve dok ne potrošite sav materijal. Iseći baklavu na trouglove ili kocke i stavite da se peče.
Posle oko sat vremena je gotova i tada je izvadite da se ohladi.
Preliv:
U pola litre vode skuvajte jedan kilogram šećera. Potrebno je da uvri polovina vode. Po ukusu možete da dodate i malo limuna.
Preliti pečenu baklavu koja se ohladila vrućim prelivom i ostaviti da se ohladi i dobro upije pre služenja.
Prijatno!
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Hrskava i puna nadeva: Brzinska pita sa sirom prste da poližete, nestaje sa tanjira za tren oka
Ne zahteva mnogo vremena ni kulinarskog iskustva.
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Po receptu Ljiljane Blagojević, starinske i bez masti: Vanilice na 3 načina savršene za slavu i svaki dan (RECEPTI)
Jedan od omiljenih slatkiša u kojima se uživa decenijama opet je dobio svoje mesto na svečanim trpezama
OVU SUPU NE ZOVU ZA DŽABE PENICILINOM! Pobeđuje grip i prehladu, a IMUNITET posle nje je kao NOV
Topla, mirisna, zlatna, ova supa je pravi spas za imunitet, posebno u sezoni prehlada.
Komentari(0)